2020. október 22. csütörtökElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhelyi autonómiatüntetés: nem számítanak ellentüntetésre a szervezők

2013. március 10. 11:57, utolsó frissítés: 17:15

Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen a székely szabadság napja elnevezésű, vasárnap délutáni autonómiatüntetés szervezői - közölte vasárnap az MTI-vel Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, a demonstráció főszervezője.

Izsák Balázs elmondta, szombaton újabb egyeztetést tartottak a szervezők a rendőrség és a csendőrség helyi parancsnokaival mindazokról az intézkedésekről, amelyek a rendezvény biztonságát szavatolják. "Egyértelmű, hogy minden a legnagyobb rendben fog lezajlani" - fogalmazta meg következtetéseit a főszervező.

Az MTI kérdésére Izsák Balázs "magányos kalandorok virtuális világban tett diverziójának" minősítette a közösségi oldalakon közzétett, ellendemonstrációra szólító felhívást.

A helyi idő szerint 17 órakor kezdődő demonstrációra egész Székelyföldről várnak tüntetőket a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

Az emlékműnél az SZNT elnöke mellett a társszervezők, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szónokai, valamint a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselője is beszédet mond. Izsák Balázs elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára az utolsó pillanatig nyitva hagyják a felszólalás lehetőségét.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban bejelentette, a szövetség nem vesz részt a rendezvényen. Az RMDSZ egyes székelyföldi vezetői viszont azt jelentették be, hogy - testületi döntés nem lévén a részvétel elutasítása tárgyában - ott lesznek az autonómiatüntetésen. Kovászna megyében példátlan együttműködés alakult ki az RMDSZ és az ellenzékét megjelenítő pártok között a szervezésben.

A szónoklatok elhangzása után Marosvásárhely főterén áthaladva a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a kormány képviselőjének. Ezt követően az SZNT a Kultúrpalotában tart ünnepi rendezvényt, amelyen átadják a Gábor Áron-díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS