2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tízezrek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen

2013. március 10. 17:29, utolsó frissítés: 2013. március 11. 11:23

A szervezők becslése szerint 30 ezren vettek részt a tüntetésen, a román sajtó 5000 emberről számolt be. A szónoklatok után a tömeg a prefektusi hivatal elé vonult, ahol átnyújtotta a petíciót a kormány képviselőjének. A rendezvény incidensek nélkül zajlott le.

19:58

A prefektúra átvette a tüntetőktől a petíciót, az ajándékul szánt székely zászlót nem. A résztvevők lassan kezdenek szétszéledni, de még mindig sokan vannak a téren. Az utcákon újra beindul a forgalom. Tudósítónk a rendezvény végére felfedezett kb. egy tucatnyi ellentüntetőt is.galeria_9854.jpg
galeria_9855.jpg
Mark Gafarott Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselője
galeria_9856.jpg
galeria_9857.jpg
galeria_9858.jpg
galeria_9859.jpg


19:15

A szónoklatok után a tömeg közfelkiáltással fogadta el az autonómia kiáltványt. Jelenleg a fáklyás felvonulás zajlik a prefektusi hivatal elé, ahol a tömeg a kiáltványt kívánja átadni a kormány képviselőjének, amelyben Székelyföld autonómiáját kérik. A központi utak le vannak zárva, így a tömeg zavartalanul haladhat. A felvonulók az „Autonómiát!”, a „Vesszen Traianon!”, „Nem, nem soha!”, "Székelyföld nem Románia!" szlogeneket skandálják, sokan a székely himnuszt vagy '48-as dalokat énekelnek. A legtöbben székely zászlókat tartanak a magasba, de akad néhány jobbikos zászló is. A város lakói a házak ablakaiból, a járdákról csendben követik figyelemmel a felvonulást, a tüntetők pedig időnként megpróbálják őket is bevonni: "Aki magyar, velünk van! Itthon vagyunk!"
18:24

A marosvásárhelyi megmozdulással párhuzamosan Budapesten kétezren tüntetnek a székely autonómiáért a román nagykövetség előtt, ezért a Thököly utat teljes szélességében lezárták. A közönség összességében inkább békés, jelentette az Index tudósítója a helyszínről. A színpadon zenélnek, verset mondanak, székely mártírokra emlékeznek. Kétszer ugyanakkor revizionista kórus indult be: "Vesszen Trianon", kántálta a tömeg.
A Székelyföldért Társaság által szervezett, a székely autonómiatörekvéseket támogató tüntetésen minden korosztály képviselői - idősek és kisgyermekek egyaránt - megjelentek. A tömegben számos székely zászlót látni, több magyar zászló is van, sokan árpádsávos zászlóval érkeztek. (mti/index)


18:17

Tőkés László felszólalását azzal a bejelentéssel kezdte, hogy kapta a hírt Brüsszelből, hogy a flamandok is csatlakoztak az ottani demonstrációhoz, és együtt vonultak fel a román nagykövetség elé. Tőkés hangsúlyozta, hogy „meghátrálás nélkül folytatni fogjuk az önrendelkezésért vívott küzdelmet, mert enélkül nem vívhatjuk ki a szabadságunkat”. Ugyanakkor megköszönte azon RMDSZ-esek részvételét, akik a központi vezetőség álláspontja ellenére mégis eljöttek, mert véleménye szerint az autonómia nem lehet pártérdek. Sereggyűjtési alkalom van, minden hadba fogható emberre szükség van, aki kész a békés úton való harcra - fogalmazott. Hozzátette: számítanak a románok szolidaritására is. Tőkés álláspontja szerint egy Erdély nagyrégiót kellene létrehozni, és ezen belül Székelyföld és Partium különálló régióként működne.

Nincs valós önrendelkezésünk, nincs igazi szabadságunk, nincs autonómiánk! Nincs hát más dolgunk ma sem, mint tovább folytatni szabadságharcunkat, más eszközökkel – fogalmazott beszédében Biró Zsolt. Az MPP elnöke hangsúlyozta, a küzdelmet a törvényt betartva, egy erkölcsileg hiteles közképviselettel, a nemzeti értékek mentén elkötelezetten, és a kimondott szó erejével kell megvívni.

„Március 10.-e ugyanakkor példát ad nekünk együttműködésből is! Ma itt vannak velünk az RMDSZ felelős beosztású politikusai közül jó néhányan. Köszönet kiállásukért. Köszöntöm Tamás Sándort és Antal Árpádot, Borboly Csabát és Ráduly Róbertet, de köszöntök minden olyan polgármestert, aki települése küldöttségének élén itt van ma, Marosvásárhelyen bizonyságot téve ezáltal, hogy a magyar ügy a pártpolitika fölött áll” - mondta a politikus.

Hozzátette: Székelyföld regionális státusát a romániai régiók kialakításának folyamatában is szavatolni kell, erre szeretnének rávilágítani egymillió aláírás segítségével az uniós szintű állampolgári kezdeményezéssel is.
„Miközben a régiók Európájáról, a nyelvi és kulturális jogok Európájáról beszélünk, azzal kell szembesülnünk, hogy idehaza az erőszakos asszimiláció vezérelte gondolat mentén, a gazdasági racionalitást felrúgva terveznek régiókat. Pedig minden tanulmány szerint a régió lényege a gazdasági együvé tartozás, hasonlóképp a közös szellemiség, a közös történelmi múlt, a tradíció és a nyelvi-kulturális összetartozás. A Székelyföldet pedig, ezek szerint a Jóisten is egységes egésznek teremtette. Nyolc székely szék, egy közigazgatási egység. A 8 egyenlő eggyel. Ez nem holmi aritmetikai bűvészkedés. Ez az egy, az egységes Székelyföld. Ennek megteremtése a célunk” - hangsúlyozta az MPP elnöke.
18:05

Izsák Balázs SZNT-elnök felszólalása szerint a nyolc székely székből álló önálló Székelyföld közigazgatási egység kell legyen. Beszédével azt üzente a román kormánynak, hogy Székelyföldért az egész világot képesek mozgatni. Az igazságot, a jogos követelést nem lehet elhallgatni – tette hozzá.

A tüntető tömeg skandálásai közepette kijelentette: a székely szabadság napján ezentúl évről évre ki akarják nyilvánítani, hogy nem félnek, de azt is, hogy másnak sincsen oka félni a székelyektől.galeria_9838.jpg
fotók: Gábos Albin
galeria_9839.jpg
galeria_9840.jpg
galeria_9841.jpg
galeria_9842.jpg
galeria_9843.jpg


17:52

Luis Durnwalder, Dél-Tirol tartomány kormányzója a tüntetésre küldött üzenetében leszögezte, a kisebbségi törekvések eléréséhez bátorságra van szükség. A kisebbségeknek hidat kell képezniük a különböző életterek és államok között, és az autonómiának minden népcsoportot magában kell foglalnia, senkit sem szabad kirekeszteni. Andoni Ortuzar, a Baszk Nemzeti Párt elnöke levelében reményét fejezte ki, hogy az ehhez hasonló rendezvények újabb lökést biztosítanak majd az autonómia kivívásához.

17:48

A Mark Gafarott Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselője beszédében hangsúlyozta, hogy egy olyan nemzet tagjaként, amely szintén sokat szenvedett a történelem során, nagyon közel érzi magát a székely néphez. Az embereknek emlékezniük kell a történelmükre, mert nemes jövő áll előttük. Tisztelni kell az ehhez hasonló békés megmozdulások erejét. Felszólalását magyarul zárta: Autonómiát Székelyföldnek!

17:15

A főszervező Izsák Balázs SZNT-elnök szerint 30 ezren vannak jelen a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen, a Transindex helyszíni tudósítója szerint a reális szám ennél valamivel kevesebb lehet.

A Marosvásárhely külvárosában lévő postaréti Székely Mártírok Emlékművéhez Székelyföld egész területéről autóbuszokkal érkeztek a tüntetők, akik elsősorban székely zászlókat hoztak magukkal, de megannyi magyar és árpádsávos zászló is feltűnt a tömegben.

A székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen megkezdődtek a szónoklatok, a szünetekben a tömeg az „autonómiát” szlogent skandálja. A Székely Vértanúk Emlékműnél a tervek szerint a szervező SZNT elnöke, illetve a társszervezők, az EMNT, az EMNP és az MPP szónokai, valamint a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselője is beszédet mond majd.

A demonstráció nyitányaként elszavalt Szózat után a tömeg hosszasan skandálta az "autonómiát!" jelszót, és "Katalónia" skandálással köszöntötte Mark Gafarott Monjót, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselőjét, aki a katalánok szolidaritásáról biztosította a tömeget.

A demonstráció zavartalanul zajlik, a szervezők várakozásainak megfelelően, és egy korábbi hír ellenére - miszerint a Facebookon próbál meg ellentüntetést szervezni egy ismeretlen csoport -, ellentüntetők nem jelentek meg a helyszínen.

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi rendőrség parancsnoka korábban úgy nyilatkozott, hogy senki nem kérvényezte ellentüntetés engedélyezését, de ha mégis ilyen szerveződne, a csendőrség és a rendőrség gondoskodna arról, hogy az előre bejelentett rendezvényt háborítatlanul megtarthassák a szervezők. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS