2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseke Attila: az utcanevekről ne Bukarest döntsön

2013. március 14. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

A képviselőház közigazgatási, területrendezési és környezetvédelmi bizottsága ezen a héten tárgyalta azt a törvénymódosító javaslatot, amely a kormány 63/2002-es egyszerű rendeletének módosításáról szól és az önkormányzati autonómia elvét csorbítaná azáltal, hogy a megyei és helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozó utcák, közterek, intézmények és ingatlanok személyiségről való elnevezésének jóváhagyását egy országos miniszterközi bizottság véleményezésétől tenné függővé - tájékoztat közleményében az RMDSZ.

„Létezik egy megyei bizottság, amely a prefektúrákon működik, és minden ilyen jellegű határozatot konzultatív jelleggel véleményez. Lényegében ma az önkormányzatoknak megvan a lehetősége arra, hogy utcákat, intézményeket közismert személyiségekről nevezzenek el vagy a már létező neveken változtassanak” - taglalta az elnevezések jelenlegi folyamatát Cseke Attila képviselő, a képviselőház közigazgatási, területrendezési és környezetvédelmi bizottságának alelnöke.

A Bihar megyei képviselő elmondta, hogy a bizottságba került törvénymódosító javaslatban az áll, hogy az önkormányzatoknak minden ilyen esetben egy kötelező véleményezést kell kérniük egy miniszterközi bizottságtól, amelynek személyi összetételét törvény szabályozná. „Öt személy alkotná ezt a bizottságot, melyek kinevezése a központi intézményekből, a Kulturális minisztériumból, a Belügyminisztériumból, a Román Akadémiáról, illetve a Kormány Főtitkárságáról történne. Minden egyes esetben, amikor egy önkormányzat új utcanevet szeretne használni vagy egy már létezőn változtatni, kötelező módon ehhez a Bukarestben székelő miniszterközi bizottsághoz kellene forduljon. Mi több, ennek a bizottságnak a negatív véleményezése is kötelező érvényű lenne az önkormányzatra nézve” - hangsúlyozta a képviselő.

Cseke kifejtette, hogy a közigazgatási, területrendezési és környezetvédelmi bizottság ülésén azzal érvelt az RMDSZ, hogy a már létező elveket nem lehet megszegni, hiszen azért vannak választott képviselők, hogy a helyi közösségek igényei szerint döntsenek. „Elfogadhatatlan, hogy egy Bukarestben székelő bizottság döntsön a helyi közösségek igényeiről. Sikerült meggyőzni a bizottsági tagokat arról, hogy egy ilyen jellegű törvénymódosítás fölöttébb megnehezítené a már létező, jól működő folyamatot, ugyanakkor súlyosan megszegné az önkormányzati autonómia és a decentralizáció elveit. A törvénymódosító javaslatot a bizottság negatívan véleményezte, reméljük, hogy a képviselőház plénumban is elutasítja” – fejtette ki Cseke. „Nagyon veszélyes precedenst teremtett volna a magyar közösségre nézve ez a törvénymódosítás, hiszen amennyiben nem maga a megyei vagy helyi önkormányzat dönt arról, hogy kiről nevezzen el utcát, közteret, kulturális intézményt, akkor nagyobb mértékben lennénk kiszolgáltatottak. A szövetség határozottan kitart az önkormányzati autonómia elve mellett, mely szerint továbbra is a megyei és helyi önkormányzatok kell döntsenek az ilyen jellegű kérdésekben” – nyomatékosította az RMDSZ álláspontját Cseke Attila. A képviselő továbbá elmondta, hogy az RMDSZ törvényhozói minden egyes ilyen jellegű törvénymódosító javaslatnál fel fognak szólalni, hiszen a helyi közösségnek ilyen jellegű igényeiről nem Bukarestben kell dönteni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS