2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székelyföldet járhatjuk be virtuálisan Sepsiszentgyörgy központjában

2013. március 16. 10:19, utolsó frissítés: 10:26

Idén a szokásos március 15-i megemlékezés mellett Sepsiszentgyörgy központjában újabb körképet vehettek birtokba a megyeszék lakói. A városközpontban a virtualisszekelyfold.ro honlapon is megtekinthető panorámákból válogatott szabadtéri kiállítás Székelyföld különböző helyszíneit ábrázolja.


A képeken a vargyasi Daniel kastélytól kezdve egészen az udvarhelyszéki, bögözi református templomban található freskókig Székelyföld rangos történelmi helyszínei kaptak helyet. A felvételek önmagukban is lenyűgözőek, azonban a nemzeti ünnep alkalmából Sepsiszentgyörgy központjában számos hagyományőrző huszár, magyarosan díszített ruhát viselő lovas és számtalan magyar és székely zászlót lobogtató ember gondoskodott arról, hogy a nézelődő úgy érezze: Székelyföldet látja a maga teljességében.

A Virtuális Székelyföld internetes felületét böngésző felhasználó úgy „járhatja körbe” a helyszíneket, mintha ott tartózkodna. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke méltán illette az álomszép jelzővel a Daczó Enikő képzőművész által készített 360 fokos gömbpanorámákat. „Egyes képekről a szakma, más fotókról a közvélemény tartja, hogy művésziek. Mindez csokornyi ízelítő Székelyföldről, majdnem tapintható formában” – mondta el megnyitóbeszédében a tanácselnök.galeria_10176.jpg
A szentgyörgyi eseményen Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is részt vett március 15-én. Fotók: Henning János
galeria_10177.jpg
galeria_10178.jpg
Fotók: Vargyasi Levente
galeria_10179.jpg
galeria_10180.jpg


„Azt szeretnénk, ha mindenki, székely, anyaországi vagy román ember egyaránt büszke lenne Székelyföldre, arra a Székelyföldre, amely immár nem csak tárgyi formában vesz körül, nem csak virtuálisan, interneten érhető el, nem csak körkép formájában tekinthető meg, hanem érzésként itt legbelül a lelkünkben” – mondta Tamás Sándor. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS