2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Árpád: a székelység szülőföldjén akar maradni, és maga akar dönteni sorsáról.

2013. március 16. 13:22, utolsó frissítés: 13:24

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes Magyarország és a magyar nemzet szolidaritásáról biztosította a székelységet az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából pénteken rendezett sepsiszentgyörgyi ünnepségen.


A város főterén, több ezres ünneplő tömeg előtt elmondott beszédében Semjén Zsolt kifejtette: március 15-e a magyar megmaradás, a nemzeti elkötelezettség ünnepe. Mint mondta, hibás az a felfogás, amely nem tartja értéknek a nemzeti létet, ugyanakkor a sovinizmust is elfogadhatatlannak nevezte.

Sepsiszentgyörgyön több éves hagyománnyá vált, hogy az egymással egyébként rivalizáló magyar pártok március 15-én együtt ünnepelnek: pártpolitikai szónoklatoktól mentes közös rendezvényük díszvendége volt idén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere arról beszélt, hogy a székelység szülőföldjén akar maradni, és maga akar dönteni sorsáról. "Autonómiát akarunk, mert ez a mi szülőföldünk és jogunk van kitűzni a zászlónkat, jogunk van használni anyanyelvünket" - hangoztatta a szónok. Hozzátette, ma 1848 példájából ahhoz kell bátorságot meríteni, hogy a bukaresti kétharmados kormánytöbbséggel szemben is megakadályozza a székelység azt, hogy a Székelyföldet román többségű régiókba olvasszák, vagy azok közt felszabdalják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS