2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta elítélte a magyar zászló elégetését

2013. március 20. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

Victor Ponta megengedhetetlennek tartja és elítéli a bukaresti Rapid futballcsapat azon szurkolóinak tettét, "akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának felgyújtásával buzdítják a csapatukat". A kormány honlapján szerdán közzétett közleményben a kormányfő leszögezte, hogy egy ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható.

"Határozottan elutasítom az efféle felelőtlen megnyilvánulásokat, amelyek elfogadhatatlanok egy olyan társadalom számára, mely a tolerancia, a barátság és a befogadás európai értékeit kívánja felmutatni, ezekben kíván élni" - hangoztatta.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a sportág illetékes szervei által kiszabott büntetés mellett a csendőrség azonosítja az elkövetőket, és "maximális szigorral" alkalmazzák esetükben a törvényt.

Ponta nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom. "Ezek csupán egyes sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt" - áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában. A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is" - fogalmazott Ponta.

A kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő esti kolozsvári bajnoki mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A megnyilvánulás miatt a romániai első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) 30 ezer lej bírsággal és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot. Az ügyben az RMDSZ is feljelentést tett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS