2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétnyelvű tábla-akciót indít Marosvásárhelyen a CEMO

2013. március 26. 10:48, utolsó frissítés: 10:49

Újabb, kétnyelvűséggel kapcsolatos akciót indított el a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), amelynek révén hozzájárulna Marosvásárhely egynyelvű - román - nyelvi tájképének megváltoztatásához.

A CEMO kétnyelvű kaputáblák felszerelésére buzdítja a város nagyjából száz, belvárosi utcájában lakókat. „Kétnyelvű kaputáblák Marosvásárhelyen” elnevezésű akciójuk során önkénteseik felkeresik a magánházak tulajdonosait - román és magyar anyanyelvűeket egyaránt - akik számára felajánlanak két különböző típusú, kétnyelvű feliratot tartalmazó kaputáblát: „Vigyázz! Autóbejárat!” és „Vigyázz! Kutya” szövegezéssel. A kétnyelvű kaputáblákat elfogadó magánszemélyek, családok megkapják a CEMO által megrendelt és finanszírozott kétnyelvű kaputáblákat és azokat a szervezet önkéntesei a helyszínen felszerelik.

Az akció hivatalos elindítása előtt a szervezet önkéntesei letesztelték a táblák iránti igényt a marosvásárhelyi Radnai (Rodnei) utcában, ahol a CEMO-iroda működik.

A CEMO azt szeretné elérni, hogy a város terei tükrözzék az egymás mellett élő nemzetek kultúráit, azok anyanyelvét, a település multikulturális jellegét.

"Civil szerzetünk tagjai hosszú évek óta azért küzdenek, hogy a Marosvásárhelyen, Maros megyében élő magyar nemzetiségű lakosok jogai érvényesülhessenek, a magyar nyelvet minél szélesebb körben alkalmazzák.

Gyakran elhangzott már, hogy Románia törvényei számos jogot biztosítanak az itt élő magyar közösség számára, az is köztudott, hogy az ország kisebbségpolitikáját példaértékűnek tekintik az Európai Unióban, a valóságban viszont a törvények által garantált nyelvi jogokat az állami intézmények vezetői, a döntéshozók rendszerint elfelejtik alkalmazni" - írja közleményében a CEMO. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS