2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tiltakoznak a székelyföldi fafeldolgozók a Schweighofer-beruházás ellen

2013. április 05. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Nyílt levélben tiltakozik a székelyföldi fafeldolgozó vállalkozásokat tömörítő Arbor szövetség az osztrák Holzindustrie Schweighofer tervezett székelyföldi megtelepedése ellen.


A több mint 3000 személynek munkát adó 150 vállalkozást tömörítő szövetség állítása szerint az osztrák cég olyan árat kínál a székelyföldi fáért, amilyet a helyi kis cégek nem tudnak kifizetni, és ezáltal az ő megélhetésüket veszélyezteti. "A Holzindustrie Schweighofer térhódítása Kovászna megyében nem más, mint a székelyföldi és ezen túlmenően a romániai, ma még meglévő faipari egységek tudatos csődbe taszítása és ezen vállalkozások alkalmazottainak a munkanélküli irodákhoz való átirányítása" – fogalmaz a Krónikában olvasható nyílt levelében az Arbor igazgatótanácsa.

A fafeldolgozók szövetsége emlékeztet, hogy az osztrák beruházó bevallása szerint évente 800 ezer köbméter rönköt termelne ki, és ehhez 600 személyt alkalmazna. "A Romániában késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál jelen pillanatban ez a 800 ezer köbméter rönk elvonása 13 300 munkahely megszűnését eredményezi" - áll a nyílt levélben.

Közölték, az osztrák vállalkozás székelyföldi terjeszkedése nemcsak a fafeldolgozó cégeket érinti hátrányosan, hanem a turisztikai, valamint a segédanyagokat, faipari gépeket és cserealkatrészeket gyártó vállalkozásokat is. "A környezetre gyakorolt hatása pedig beláthatatlan következményekkel fog járni gyermekeink, unokáink életében" - írják a dokumentumban.

Az Arbor szövetségbe tömörült cégek az osztrák beruházás azonnali leállítását, a rönkök és a fűrészáru exportjának megszüntetését, és egy olyan törvénytervezet kidolgozását sürgetik, amely előírja, hogy az erdőtulajdonosok a meghirdetett és értékesített rönkmennyiségből elsősorban a késztermékeket előállító vállalkozásokat szolgálják ki.

Az Arbor törekvései mellett foglalt állást Korodi Attila is, aki csütörtökön a Transindexnek elmondta, egyeztetett az Arbor Szövetséggel, és olyan gazdasági védőhálók felállításáról tárgyaltak, amelyek megvédenék a Hargita megyei munkahelyeket a faiparban.

Háromszéken március végén jelentették be, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó gyárat épít az osztrák Holzindustrie Schweighofer. A Réty községhez tartozó, 50 hektáros területre tervezett fafeldolgozó üzem 650 személynek ad munkát, közvetve pedig további 2000 munkahelyet generál a térségben. A befektetők szándéka szerint az üzem 2014-ben kezd működni, és évente 800 ezer köbméter fát dolgoz fel. A cég ellen korábban több jogi eljárás is folyt vagyoni károkozás és illegális fakitermelés miatt. (mti/krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS