2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sportminiszterhez fordult a kisebbségellenes megnyilvánulások miatt Markó Attila

2013. április 11. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

A hazai sport területén az elmúlt hónapokban tapasztalt túlkapásokról és hangulatkeltésekről tájékoztatta az ifjúsági és sportminisztert Markó Attila. A képviselő szerint a labdarúgó válogatott Hollandia elleni mérkőzésén megjelent, egyértelműen kisebbségellenes felirat, a zászlóégetés a Kolozsvári CFR 1907 - Bukaresti Rapid mérkőzésén, a Gyulafehérvári CSU - ACS Sepsi SIC női kosárlabda kupa elődöntőjén észlelt szervezői túlkapás, a HSC Csíkszereda - Corona Fenestela Brassó jégkorong döntő egyik mérkőzésén tapasztalt agresszió a közösségi szimbólumok ellen, valamint a Oltchim Vâlcea - Győri Audi ETO női kézilabda mérkőzés előtt készült provokatív képsorozat mind-mind aggodalomra ad okot. Ugyanakkor a közelmúltban egy szatmári klub labdarúgója tett a magyar közösség rovására nyíltan rasszista megjegyzéseket.

„Ezek az események ma már azt bizonyítják, hogy nem egyedi, elszigetelt esetekről van szó, a hazai sport területén olyan légkör alakult ki, amely ellen közös érdekünk szót emelni, és amely megfékezésére határozott fellépésre van szükség. Értékelem a Román Labdarúgó Szövetség fellépését és a ProSport napilap főszerkesztőjének bocsánatkérését is, mégis azt gondolom, hogy hasonló eseteket megelőző, határozott lépések megtételére van szükség. Én, mint a romániai magyarság egyik választott képviselője úgy gondolom, hogy meg kell fékezni a sportban eluralkodott nacionalista megnyilvánulásokat. Az ország fiataljai elé gyakran példát állító mérkőzéseknek nem lehet része a gyűlöletkeltés, a fizikai vagy verbális agresszió” - fogalmaz a politikus, aki szerint egy jogállamban a sportnak motiváló és nevelő jellege kell, hogy legyen, két csapat párharca kizárólag a sportról kell szóljon.

„Határozottan elítélek minden olyan megnyilvánulást, amely az ország kisebbségeiben félelmet kelt. Nemzeti jelképeink használata, nemzeti identitástudatunk, morális értékrendszerünk nem lehet táptalaja a sport huliganizmusnak. A nem sportszerű magatartás egész országunkról negatív képet alkot, amelynek megakadályozása közös érdekünk” - írja Markó Attila. A képviselő arra kéri a tárcavezetőt, hogy vizsgálja meg az említett eseteket és határozottan lépjen fel minden lehetséges eszközzel, hogy Románia minden állampolgára, nemtől, rassztól, faji, nemi, felekezeti és etnikai hovatartozástól függetlenül biztonságba érezhesse magát itthon, szülőföldjén. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS