2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székelyföldi civil szervezetek tiltakoznak a Schweighofer-beruházás ellen

2013. április 16. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

„Sehogy sem tudjuk magunknak bemagyarázni, hogy egy ilyen típusú vállalkozás, mint a Schweighofer, fenntartható fejlődést biztosítana, és prosperitást hozna Kovászna megyébe” - olvasható a székelyföldi civil szervezetek közös közleményében. E szerint a Holzindustrie Schweighofer „országos monopolhelyzetre pályázó, kíméletlen nyersanyag-kiaknázó óriáscégként van megbélyegezve a hazai sajtó által, amely nem törődik a helyi közösségek hagyományaival, jövőjével, törekvéseivel”.


A civil szervezetek hangsúlyozzák, minden közösségnek megvannak az erejét és megmaradását biztosító erőforrásai, amelyeknek a feláldozása semmilyen rövidtávú szociális vagy politikai cél elérése végett nem jöhet szóba. „Ilyen volt a préri indiánjainak a vándorló bölény- és szarvascsorda, a székelységnek pedig az erdő, amelynek ésszerű kiaknázását, használatát és megújítását több évszázados gazdasági modellek szabályozták eleddig, ami kedvezett a természetes állapotú erdők fennmaradásának, illetve egy egészséges tájszerkezet kialakulásának is, amire manapság a turizmus is alapoz” - olvasható a dokumentumban.

Megjegyzik, hogy a székely faipar az összes, részben vagy egészen rátámaszkodó ipari és szolgáltatási ágazatokkal még így, romjaiban is tízezreknek biztosít megélhetést, aminek legfontosabb feltétele az, hogy mindig álljon rendelkezésre a helyi nyersanyag. „De ha a nyersanyagot felvásároltatjuk egy főleg külföldre szállító multival, azon ürüggyel, hogy éljenek már jobban kicsit az erdőtulajdonosok is, kiadjuk a kezünkből az árszabás hatalmát és arra ébredünk, hogy szerre még egy rakás kis- és középvállalkozás bezár, aminek egyenes következménye az elvándorlás” - figyelmeztetnek.

A zöld szervezetek közleményükben a Schweighofer-beruházás környezetvédelmi, turisztikai, erdőgazdálkodási, valamint a székely kis- és közepes vállalkozások ellehetetlenítésének veszélyeire hívják fel a figyelmet. „Hangot adunk abbéli reményünknek, hogy a projektet támogató illetékesek is láttak már egypár dokumentumfilmet az ökológiai egyensúlyról és az erdei ökoszisztémákról, illetve tudatában vannak annak, hogy az erdő nem csak deszkából áll, miként a munkaerőpiacot sem csak targoncások ostromolják” - zárul a dokumentum.

A fafeldolgozó nagyvállalat Kovászna megyei betelepülése ellen korábban Korodi Attila képviselő és a székelyföldi fafeldolgozók is tiltakozásukat fejezték ki.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS