2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: a törvény nem tiltja a regionális és helyi zászlók használatát

2013. április 17. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

Az utóbbi hónapokban egyfajta hisztéria alakult ki a székely zászlókkal kapcsolatban Romániában, de azt tudni kell, hogy törvény nem tiltja sem a regionális sem pedig a helyi zászlók használatát – fogalmazott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke április 16-án, kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Kihangsúlyozta, a Szövetség többször is felkérte már a román belügyminisztériumot, hogy állítsák le a székely zászlót kitűző iskolaigazgatók és polgármesterek kihallgatását, és foglalkozzanak azzal, ami a dolguk. „Elfogadhatatlan a székelyföldi intézményvezetők meghurcolása és zaklatása, hiszen nemzeti szimbólumaink használatát senki nem tilthatja meg. Téves az az elképzelés, miszerint amiről a törvény nem rendelkezik, az tilos, ezt a román politikusoknak is meg kell érteniük. Számolnunk kell azzal, hogy a román politikában, amikor ilyen kényes kérdésről van szó, szükség lenne egy pontos megfogalmazásra, hiszen a mostani román törvénykezés csak más országok lobogóiról beszél” – fogalmazott Borbély a Bombera Krisztina műsorvezetővel való beszélgetés során. Hozzátette: az ügynek van pozitív hozadéka is: most már mindenki tudja, hogy néz ki a székely zászló, és olyan emberek is használják, akik eddig ezt nem tették.
A szövetség politikai alelnöke szerint a „székely zászló ügy” egy diverzió volt egyesek részéről, de szerencsére nem járt sikerrel, és csak még szolidárisabbá tették a romániai magyar közösséget.

Borbély László elmondta: lehet, hogy unalmasnak hangzik, hiszen már a ’90-es évek óta ugyanazt mondjuk, de a szövetség sosem kötelezte el magát egyetlen magyarországi párt mellett sem, egyformán kezeltük őket, a mindenkori magyar kormánnyal pedig a jó viszony kialakítására törekedtünk. „Mindig az volt a célunk, hogy egyforma közelséget őrizzünk meg a magyarországi politikai alakulatokkal, persze a szélsőségeseket elutasítjuk. A célunk, hogy a híd szerepét tölthessük be a magyar és a román kormány között, amint azt az elmúlt 23 évben is tettük. Mi nem változtunk, viszont a magyar kormány részéről zavart minket az, hogy a tavalyi választásokon több magyar kormánypárti politikus az RMDSZ ellen induló pártok mellett kampányolt. Ezt nem is hagytuk szó nélkül” – mondta el az ATV stúdiójában Borbély László, hozzátéve, ennek ellenére a romániai magyarok 90 százaléka az RMDSZ-re szavazott.

„Azóta nyilván történtek változások, Kelemen Hunor RMDSZ elnök is többször találkozott Orbán Viktorral az utóbbi időben, és gondolom, hogy most már mindenki megértette, hogy az RMDSZ nem csak hogy ott van a román parlamentben, de legitim módon kezeli a romániai magyarság helyzetét, ezért megkerülhetetlen” – fogalmazott Borbély.

A szövetség politikai alelnöke az RMDSZ jövőbeli tervei kapcsán hangsúlyozta: jelen pillanatban a május 25-i kongresszusra készülnek, ahol alapszabályzatokról és program-módosításról tárgyalnak majd, a jövő évben pedig arra koncentrálnak, hogy az Európai Parlamenti választásokon az RMDSZ jól szerepeljen és nem tervezik azt, hogy induljanak a 2014-es magyarországi választásokon. „Persze érdekel, hogy ki fog nyerni, de az RMDSZ-en belül ez nem is volt téma, mert úgy gondoljuk, hogy mi Romániában kell képviseljük a magyarság érdekeit. Mi a magyarországi pártokkal is az egyenlő közelségre törekszünk, hiszen nekünk az az érdekük, hogy Magyarország erős legyen, és ne legyen elszigetelt az Európai Unión belül.”

A 2014-es magyarországi választásokra és a levélben való szavazás lehetőségére is kitérve, az RMDSZ politikai alelnöke elmondta, hogy ezzel az eljárással mikor Romániában tárgyalták ezt a lehetőséget, az RMDSZ nem támogatta, mert nagy az esélye a választási csalásnak. „A szavazási törvény módosítását mi nem fogjuk felvetni, mert nem szeretnénk belső politikai döntésekbe beleszólni, azt viszont szeretnénk, hogy ha nem gyűrűzne be és nem keltene feszültséget a magyarországi kampány jövőben a romániai magyarság körében” – fogalmazott Borbély László. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS