2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Schweighofer-beruházás: akciótervet dolgozott ki Hargita Megye Tanácsa

2013. április 18. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

Lendületet vett a Holzindustrie Schweighofer rétyi beruházása ellen fellépő, mintegy 150 vállalkozást tömörítő ARBOR Vállalkozók Szövetségének a tiltakozó akciója. Az ARBOR küldöttsége április 16-án Bukarestben az illetékes szaktárcával és az RMDSZ parlamenti képviseletével, illetve országos vezetőségével egyeztetett – hangzott el a szervezet gyergyószentmiklósi tájékoztatóján.


Szilágyi Imre elnökségi tag elmondta: az osztrák „megagatterrel” korábban üzletelő német vállalkozó felfedte számára, hogy egy, a rétyihez hasonló elsődleges vékonyfa-felhasználó modell paramétereivel rendelkező beruházás teljes végösszege – még a munkások betanítását is beleszámítva – nem 150 millió euróba kerül, mint ahogyan azt a Schweighofer tálalja Romániában, hanem mindössze 10 millió euróba.

„Óriási torzítás van abban, hogy a Kovászna megyei osztrák beruházók 150 millióról beszélnek. Azt feltételezzük, hogy ebbe beleszámították a beszállítóiknak is a beruházási eszközeit, az erdőkitermelési eszközöket, valamint a szállítóeszközöket is” – mondta Szilágyi. Megjegyezte: a létrehozandó munkahelyeknél is „legtöbb egytizede” valós az ígért számnak, tehát nem 650 munkahely lesz, hanem „maximum 65, de, lehet, idővel mindössze 35” – és így számolva kiderül: közvetve 13 300 munkahelyet szüntet meg a Schweighofer.

Az ARBOR elnöksége jelezte: tiltakozó lépések sorozata következik részükről, hiszen tudomásuk van arról, hogy a Gyergyói-medence polgármestereit máris megkeresték más beruházók hasonló ajánlatokkal, „az osztrák térnyeréssel most mindenki azt képzeli külföldön, hogy Székelyföldön Kánaán nyílt: lerabolhatóak vagyunk” – hangzott el.

Az ARBOR határozott álláspontja az, hogy ugyan Székelyföldet érinti ez a beruházás érzékenyen, lévén itt van a legtöbb erdő, ám egész Romániának akár nemzetbiztonsági veszélyt is jelenthet 10 éven belül ez a „felelőtlen engedékenység.”

„Előrejelzések szerint 10 év múlva már a vízért zajlik a háború, hiszen az odébbvonuló osztrák megagatter nyomán árvizek jönnek, az ásványvizek is elveszhetnek, az ökoegyensúly megbomlásának következményei pedig katasztrofálisak lehetnek már saját gyerekeink számára is” - hangzott el.

Az ARBOR Kovászna Megye Tanácsával is tárgyalt, majd Hargita Megye Tanácsa szakembercsapatával közösen háromhavi lefutású akciótervet dolgoztak ki az osztrák beruházó és hasonló veszélyek strukturált megfékezésére, a helyi vállalkozókat szakmaiakban oktató és megerősítő, valamint Székelyföld jövője stratégiában kiemelt környezetvédelmi szempontok védelméért.

Borboly Csaba elnök és az ARBOR két éve működik együtt a fenti elvek cselekvési tervbe való átültetésén, legutóbb március végén Limoges-ban képviselték közösen Hargita Megye Tanácsa erdőgazdálkodási javaslatát, hogy az bekerüljön az Európai Bizottságnak előterjesztendő jelentésbe.

Az ARBOR jelezte: Hargita Megye Tanácsa abban segít a tiltakozóknak, az akcióterv mellett, hogy „civilizáltan tudjanak leülni” a megye közbirtokossági vezetőivel való egyeztetésen, ami rendkívül fontos a jövő szempontjából, ugyanis az itteni erdők 18%-a van állami tulajdonban, 50%-a pedig a közbirtokosságoké.

A lépések sorában az ARBOR Korodi Attila RMDSZ-es képviselővel egyeztetett, aki volt környezetvédelmi miniszterként nyíltan kiállt az osztrák beruházás ellen, április 3-án magyar és román nyelvű tiltakozó felhívást küldött szét az országban a Schweighofer „azonnali leállítását” kérve. Április 12-én Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel egyeztettek, 16-án pedig Bukarestben az RMDSZ parlementi képviselete biztosította őket tiltakozásuk jogosságáról. Az RMDSZ partner ebben a tiltakozásban, mi több: vonatkozó törvénytervezet kidolgozásáról biztosítottak, valamint olyan környezeti hatástanulmány elkészítéséről, amely szakmailag adatolt keresztmetszetében mutatná a való katasztrófát – mondta Bajkó Tibor ARBOR-elnökségi tag.

Jelezte: Bukarestben részt vettek a Lucia Ana Varga környezetvédelmi miniszter által szervezett tanácskozáson, ahol elsőként felszólalva mondták el: a Schweighofer belépése “nemzeti probléma, Romámnia van veszélyben”. A miniszter jelezte: lehetetlen, hogy a rönkexportot beszüntessék az EU-engedélyével, természeti katasztrófákra hivatkozva, ám a készülő erdészeti törvénybe azt a javaslatot kormány beemeli, amiért az ARBOR 10 éve küzd, tételesen, hogy az erdei kitermelő cégek ne adhassanak el fát.

Az ARBOR legalább 60%-os esélyt lát arra, hogy leállítható a Schweighofer rétyi beruházása. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS