2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hajléktalanok tüntettek Bukarestben az intézkedő rendőrök ellen

2013. április 24. 18:04, utolsó frissítés: 2013. április 25. 09:58

Több tucatnyi hajléktalan tüntetett szerdán Bukarestben az Északi-pályaudvar előtt az intézkedő rendőrök ellen, akik egy betörés gyanúsítottjait és lopott tárgyakat keresve behatoltak a tüntetők menedékéül szolgáló föld alatti csatornahálózatba.

Bűnügyi nyomozók, kommandósok és tűzoltók is részt vettek az akciókban, mivel a csatornákban lakó hajléktalanok ellenálltak, és általuk kábítószerként használt "Aurolac" ragasztót dobtak az intézkedő rendőrök arcába - közölte a sajtóval Alexandru Niculae rendőrségi szóvivő.

Az akcióban egy markológéppel tépték fel az eltorlaszolt csatornalejáratokat, ahol meg is találtak néhányat a keresett festmények és szentképek közül. Ezeket állítólag egy Bukarestben élő francia állampolgár lakásából lopták el ismeretlen tettesek.

Több gyanúsítottat előállítottak, a csatornahálózat többi lakója - mintegy harminc-negyven ember - az állomás bejárata előtt kiabálva tiltakozott a rendőri fellépés ellen. A szóvivő cáfolta azon állításukat, hogy a hajléktalanokat könnygázzal füstölték volna ki a föld alól, hozzátéve, hogy az akcióban senki sem sérült meg.

Országszerte mintegy tízezer hajléktalant tartanak nyilván a hivatalos statisztikákban, közülük ötezer Bukarestben él. Sokuk azonban nem rendelkezik személyazonossági iratokkal és semmilyen kimutatásban nem szerepel. Az ország törvényei nem korlátozzák a közterületen történő életvitelszerű tartózkodást.

A szerdai razzián jelen lévő újságírók azt szerették volna megtudni a rendőröktől, mi történik az akció után a pályaudvar csatornáiban élő több tucatnyi hajléktalannal. A szóvivő azt mondta: nem tartozik a rendőrség illetékességi körébe, hogy szociális gondjaikra megoldást találjon, és a rendőrség csak akkor lép közbe, ha bűncselekményt követnek el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS