2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet

2013. április 25. 16:25, utolsó frissítés: 16:28

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a marosvásárhelyi 2. számú Általános Iskola Bernády György egykori polgármesterről történő elnevezését. Iulian Boldea és Corina Teodor, a Petru Maior Egyetem tanárai, valamint Pop Tămas Dimitrie nyugalmazott könyvtárigazgató szerint az iskolának a I. Ferdinand nevet kellene viselnie, hiszen ezt a nevet viselte a két világháború között is.


Az RMDSZ Maros Megyei szervezete közleményében úgy vélekedett, a bizottság román tagjai ahelyett, hogy szakmai szempontokat érvényesítettek volna, inkább etnikai ügyet kreáltak a 2. számú általános iskola névadásának tárgyában.

Soós Zoltán régész-történész és Csortán Ferenc művészettörténész a helyi önkormányzat Névadó Bizottsága által javasolt dr. Bernády György megnevezést támogatták.

„Felhívtam a bizottság tagjainak figyelmét, hogy szakmaiatlan indoklásukkal további etnikai feszültségeket keltenek, ami józan és szakmai hozzáállással, felelősen elkerülhető lenne. Sajnos, érvelésem nem talált meghallgatásra” - mondta Soós Zoltán.

Brassai Zsombor megyei elnök véleménye szerint a szemet szúró szándékosság felháborító. „A bizottság nem rendelkezik névadói hatáskörrel, ehhez csak az iskola vezetőtanácsának és a helyi önkormányzatnak lenne joga, hatáskörüket átlépve sajnos magyarellenes politikai természetű döntést hoztak meg” - mondta.

Az ügyben végleges döntést az önkormányzati testület fog hozni, az eljárás következő és egyben utolsó lépéseként. A megyei bizottság pusztán véleményező hatáskörrel rendelkezik.

„Az utóbbi két évben többször is vita tárgyát képezte az önkormányzati testületben, remélem sikerült a megelőző vitákban érvényt szerezni szándékunknak, és végre Marosvásárhelyen is lesz egy általános iskola, amely magyar történelmi személyiség nevét viseli” - mondta Peti András, marosvásárhelyi elnök.

A frakcióvezető reméli, hogy a kérdésből egyik román párt sem próbál meg politikai tőkét kovácsolni, hanem egy egészséges európai interetnikus városközösség szellemiségében megfelelő tisztelettel kezeli a magyar közösség óhaját és az egykori városépítő emlékét. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS