2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A belgiumi német közösség miniszterelnöke is csatlakozott az RMDSZ polgári kezdeményezéséhez

2013. április 30. 10:17, utolsó frissítés: 10:17

Brüsszelben találkoztak a kisebbségi európai polgári kezdeményezés alapítói a belgiumi német nyelvközösség miniszterelnökével hétfőn. A találkozó során Karl-Heinz Lambertz bejelentette, hogy elfogadja a felkérést és a héttagú kezdeményező bizottság egyik tagja lesz. A miniszterelnök úgy fogalmazott, a kezdeményezés óriási esélyt jelent a kisebbségek számára, hogy felvetéseikre európai választ kapjanak.

A hetvenezer fős belgiumi német ajkú közösség széleskörű autonómiája modellértékű az Európai Unióban. A közösség több évtizeden át tartó erőfeszítések nyomán, a belga szövetségi állam kialakulásának különböző szakaszaiban erősödött meg. A közösség teljes autonómiával rendelkezik, saját törvényhozása és kormánya van, amely a német autonóm terület ügyeit igazgatja.

A megbeszélésen Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának - FUEN elnöke közölte, a kezdeményező bizottság már szinte teljes, fontos személyiségek és egyre több kisebbségi közösség csatlakozik az RMDSZ által kezdeményezett európai szolidaritáshoz.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke méltatta a belgiumi német közösség erejét, hiszen a szövetségi kormánynak minden fontos döntés meghozatalakor meg kell kapnia a német közösség beleegyezését is. Ez a kisebbségi kérdés kezelésének európai modellje, ahol a döntések tárgyalások után, konszenzussal születnek. „Azt szeretnénk, ha az Európai Unió azon túl, hogy kulturális és nyelvi sokszínűségről beszél, felismerné, hogy a kisebbségi közösségek védelmében intézkedéseket kell foganatosítani, ami tovább már nem halasztható” - fogalmazott az RMDSZ politikai alelnöke.

Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi titkára utalt a kisebbségi polgári kezdeményezés bejegyzését követő időszak kihívásaira. A kisebbségi kezdeményezés mozgatórugója a szolidaritás, az egy éves aláírásgyűjtési kampány során a kisebb, közepes és nagyobb európai kisebbségi közösségek egymás hangját felerősítve gyakorolnak majd nyomást az Európai Unióra kedvező intézkedések meghozatala céljából - mondta.

Jan Diedrichsen, a FUEN igazgatója elmondta, hamarosan véget érhet a kisebbségi polgári kezdeményezés előkészítő szakasza, hiszen a héttagú kezdeményező bizottság névsora és a javasolt kezdeményezés szövege napokon belül véglegessé válik. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS