2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerdától minivakációra mennek a közalkalmazottak

2013. április 30. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

Május elsejétől hatnapos vakációra mennek a közalkalmazottak, miután a kormány pihenőnapokkal kötötte össze a május elsejét és az ortodox húsvétot. Idén az ortodoxok május 5-én és 6-án ünneplik a húsvétot, ezért a kormány márciusban rendeletet hozott arról, hogy május másodika és harmadika is pihenőnap lesz a közszférában. Ezeket két áprilisi szombaton, vagy túlórázással kellett ledolgozni. Ebben az időszakban az iskolákban is szünetel a tanítás.


Az extra hosszú hétvégét az idegenforgalmi ügynökségek kezdeményezték, amelyek 40 ezer turistát várnak a tengerpartra a korai szezonnyitásra. A CFR 19 mentesítő járatot indít a fővárosból a tengerpartra.

A Mednet piackutató intézet felmérése szerint a legtöbben, a megkérdezettek 63%-a otthon tölti a húsvétot. A közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek 16%-a barátokkal ünnepel, 15%-a elutazik a rokonokhoz és csak 5% mondta azt, hogy a hegyekbe, a tengerre vagy külföldre utazik, ahol átlagosan 360 lejt tervez költeni. A felmérés szerint az alkalmazottaknak kevesebb mint fele kap valamilyen húsvéti bónuszt.

Romániában pünkösd hétfője is hivatalos munkaszüneti nap, amelyet az alkalmazottak vallásuknak megfelelően vagy az ortodox, vagy a katolikus naptár szerint vehetnek ki. Az ország lakosságának több mint 85%-a ortodoxnak vallotta magát a 2011-es népszámláláson. A nyugati kereszténységhez tartozó egyházak hívei az ország lakosságának kevesebb mint tíz százalékát teszik ki.

Mivel az ortodox és katolikus ünnepek ritkán esnek egybe, a vegyes lakosságú erdélyi területeken sok olyan munkahely van, ahol mindkét vallási közösség ünnepén szabadnapot adnak minden alkalmazottnak.

Romániában évente 12 hivatalos munkaszüneti nap van, de ezek közül kettő - húsvét és pünkösd első napja - mindig vasárnapra esik, s az idén Románia nemzeti ünnepe, december 1-je is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS