2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szélsőséges eszmékről szervez kerekasztal-beszélgetést a Szabadelvű Kör

2013. május 08. 10:14, utolsó frissítés: 10:14

Szélsőséges eszmék és kirekesztő beszédmódok a társadalmi nyilvánosságban címmel kerekasztal-beszélgetést szervez május 17-én, 18 órától a Szabadelvű Kör Kolozsváron, a Minerva-házban. A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai: Síklaki István szociálpszichológus, ELTE Társadalomtudományi Kar, Eckstein-Kovács Péter jogász, Románia volt kisebbségügyi minisztere, Fosztó László antropológus, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet kutatója és Kozák Gyula szociológus, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet kutatója. A beszélgetés moderátora Bognár Zoltán politológus, a Szabadelvű Kör elnöke lesz.


A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a jelenség veszélyeire, szakértők bevonásával feltárják az előítéletekre és összeesküvés-elméletekre alapozott gondolkodásmód okait, rámutassanak az azokat kihasználó és fenntartó társadalmi és politikai intézmények technikáira, és nyilvánvalóvá tegyék, hogy egyetlen ember sem ítélhető meg személyiségétől független jellemzői alapján.

A Szabadelvű Kör beharangozója szerint a kétezres évek közepén még úgy tűnt, hogy a szélsőséges kis pártok szavazóinak elpártolásával, és parlamenti képviseletük elvesztésével párhuzamosan a szélsőséges eszmék és kirekesztő beszédmódok is egyre inkább háttérbe szorulnak a társadalmi nyilvánosságban, a közbeszéd mind Magyarországon, mind Romániában egyre elfogadóbbá válik a másság iránt.

Ezzel szemben - egyesek szerint a gazdasági válság következményeként - az elmúlt néhány évben a kisebbségeket és szubkultúrákat sértő, megbélyegző, kirekesztő, és a velük szembeni előítéleteket tápláló nézeteiknek nem csak a rendszerellenes, hanem a mainstream pártok politikusai is egyre gyakrabban hangot adnak. Ezzel párhuzamosan a szélsőséges eszméket és kirekesztő beszédmódokat a társadalmi nyilvánosság más rétegeiben, a médiában, internetes közösségi oldalakon, világi és egyházi rendezvények alkalmával civilek is egyre nagyobb gyakorisággal és egyre gátlástalanabb formában jelenítik meg.

A gyűlöletkeltő verbális megnyilvánulások tagadhatatlanul befolyásolják az azokat elfogadó személyek kisebbségek, szubkultúrák tagjaival szembeni magatartását. Növelik a hátrányos megkülönböztetés, a kirekesztés, a verbális és fizikai agresszió társadalmi elfogadottságát.

A másság társadalmi elfogadottsága, az egyéni jogok szélesítésének, a kollektív jogok intézményesítésének társadalmi támogatottsága sajnos nem teremthető meg a tudomány és a logika eszközeivel, az kizárólag a politikusok és a társadalom tagjainak empátiaérzékének függvénye. Azt reméljük, hogy a Szabadelvű Kör kerekasztal-beszélgetése ehhez is közelebb visz egy lépéssel – zárul a dokumentum. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS