2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ az EU-választásokra való felkészülés alatt gyűjtene aláírást a polgári kezdeményezés számára

2013. május 11. 12:33, utolsó frissítés: 18:29

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az európai parlamenti választásokra való felkészülés folyamatában szeretné összegyűjteni az európai polgári kezdeményezését támogató aláírásokat - jelentette ki politikai tájékoztató beszédében Kelemen Hunor elnök a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) nagyszebeni ülésén szombaton.

Kelemen Hunor elmondta, hogy május 23-án Kolozsváron alakul meg az RMDSZ és partnerei által kidolgozott európai polgári kezdeményezés kezdeményező bizottsága, amelyben nemzetközi politikai közéleti személyiségek vesznek részt.

A nemzeti sajátosságokkal rendelkező régiók védelmére vonatkozó kezdeményezés szövegét június 20-21-én fogadja el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) a kongresszusa Dél-Tirolban. A dokumentum ezt követő brüsszeli bejegyzése után kell összegyűjteni a kezdeményezést támogató egymillió aláírást.

"Ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat, megszületik egy olyan keretszabályozás, amely kötelező lesz az európai unió tagállamai számára" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, a szabályozás azokra a területekre terjed ki, amelyek európai uniós kompetenciákhoz társíthatók. Ezek sorában Kelemen Hunor a nyelvi, oktatási, kulturális, regionális politikai, esélyegyenlőségi, valamint a kisebbségek állami támogatására vonatkozó jogokat említette.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ ellenzékben is a kormánnyal való párbeszéd útját járja. Ez az út vezetett el oda, hogy a kormány a restitúciós szabályozás módosítása során megtartotta a törvény két magyar szempontból legfontosabb kitételét: a természetbeni visszaszolgáltatás elvét és a méltányos kárpótlást.

Az RMDSZ tanácskozásán a két hét múlva tartandó csíkszeredai RMDSZ-kongresszust készíti elő a szövetség döntéshozó testülete. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS