2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húszezer svájci frankra büntette a FIFA a Román Labdarúgó Szövetséget

2013. május 15. 17:14, utolsó frissítés: 17:26

A FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF), amiért a március 26-i amszterdami holland-román világbajnoki selejtezőn a „román szurkolók nem viselkedtek megfelelően" - közölte honlapján a FRF. A szövetségnek a 2000 svájci frank perköltséget is meg kell térítenie. Az ügyben az RMDSZ feljelentést tett, a Mikó Imre jogvédelmi szolgálat és Markó Attila képviselő pedig a labdarúgás terén tapasztalt többrendbeli jogsértésekre hívta fel a FIFA és az UEFA figyelmét.

„Megelégedéssel nyugtázom a FIFA döntését, amely nem zártkapus mérkőzést rendelt el, hanem pénzbírságot szabott ki” - válaszolt megkeresésünkre Markó Attila. A képviselő elmondta, nem az volt a szándékuk, hogy eltávolítsák a szurkolókat a lelátókról, épp ellenkezőleg: civilizált szurkolókkal teli stadionokat szeretnének. „A döntés ugyanakkor visszaigazolja, hogy a Mikó Imre jogszolgálat létrehozása fontos és hasznos döntés volt, mert jelentős eszközzé vált közösségi jogaink megvédésében, és a közösségünk elleni támadások kivédésében” - fogalmazott a politikus.

A FIFA fegyelmi bizottsága ugyanakkor figyelmeztette a FRF-t, hogy hasonló kihágások megismétlődése esetén súlyosabb szankciókkal kell számolnia.
A FRF bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, mert úgy tartja, semmi nem történt, ami a fegyelmi eljárás elindítását és a büntetés kiszabását indokolná.

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai március 18-án kezdődtek, amikor a CFR-Rapid bajnoki mérkőzésén a bukaresti csapat szurkolói magyar zászlót égettek a nézőtéren. Az ügy kapcsán a Hivatásos Labdarúgó Liga pénzbírságot szabott ki a Rapidra, a FRF pedig bocsánatot kért a magyar szövetségtől, míg a csendőrség bejelentette, hogy azonosította a zászlóégetőt.

Erre utalva a Hollandia-Románia világbajnoki selejtezőn a román szurkolók az "egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát" szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren.

Március 22-én a magyar-román világbajnoki selejtezőt - amely 2-2-es döntetlennel zárult - zárt kapuk mögött rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az Izrael elleni, augusztusi barátságos mérkőzésen történt antiszemita megnyilvánulások miatt marasztalta el a magyar szövetséget. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS