2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu kinevezte a DNA vezetőjét és Románia főügyészét

2013. május 16. 09:36, utolsó frissítés: 09:36

Kinevezte szerdán az ügyészségi vezetőket Traian Băsescu államfő, elfogadva Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök jelöltjeit.

Ponta - ideiglenes igazságügyi miniszterként - áprilisban ugyanazt a Tiberiu Niţut jelölte legfőbb ügyésznek, akinek a kinevezését Băsescu januárban elutasította, a korrupcióellenes főügyészség élére pedig Laura Codruţa Kövesi volt legfőbb ügyész került, akit kormányzati körökben az államfő emberének tartanak.

Băsescu sajtóértekezleten jelentette be, hogy a jelöléseket elfogadta. Rámutatott, egy éven belül választ vár a legfőbb ügyésztől: ki hozta meg az 1989-es román forradalom idején a politikai döntést arról, hogy a katonaságot és a hazafias gárdákat éles töltényekkel ellátva vessék be a rendszerellenes tüntetők ellen. A Ceauşescu-diktatúra megdöntését eredményező 1989-es megmozdulások idején több mint ezer ember vesztette életét, túlnyomó többségük a diktátor elfogása után.

A vádhatóságok vezetőit az igazságügyi miniszter jelöli, de kinevezésük az államfő feladata. A kormány és az államfő eddig egymás politikai befolyásától féltette az igazságszolgáltatást: kölcsönös gyanakvásuk miatt a tisztségek több mint fél éve betöltetlenek voltak.

Megfigyelők szerint ennek a patthelyzetnek vetett véget az államfő és a miniszterelnök megállapodása.

Băsescu mindazonáltal szerdán elutasította azt az egyes sajtótermékek által kész tényként kezelt feltételezést, hogy Laura Codruţa Kövesi kinevezése érdekében alkut kötött volna Pontával. Rámutatott továbbá: Niţu eddig is a legfőbb ügyész helyettese volt, és korábbi kinevezésére a PDL-kormányzat idején került sor.

Az államfő kijelentette: tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az ügyészek egyik vagy másik politikai tábornak engedelmeskednek, a vádhatóság egyedül a törvénynek tartozik engedelmességgel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS