2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már ezen a héten megkaphatja az aranykitermeléshez szükséges engedélyeket az RMGC

2013. május 21. 11:14, utolsó frissítés: 11:37

Szakértői szinten rábólintott a verespataki bányaberuházásra a kormány és a minisztérium, ezen a héten államtitkári szinten készülnek megerősíteni a döntést - közölte kedden reggel Korodi Attila Facebook oldalán. A képviselő ma felszólalt az alsóházban a bányanyitás ügyében.

Korodi arra emlékeztette a törvényhozókat, hogy környezetvédelmi miniszteri mandátuma alatt felfüggesztette a beruházás engedélyeztetését és most is úgy gondolja, helyesen döntött: "Nem adhattam zöld utat egy olyan beruházásnak, amely még procedurális szempontból sem felelt meg a törvényes előírásoknak, a technikai elemekről nem is beszélve. Utóbbiak a beruházás leggyengébb pontjai, amelyeken ha nem javítanak, nagyon sokat árthatnak a környezetnek" - mondta felszólalásában a képviselő.

Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke a Transindexnek elmondta, információi szerint a következő napokban - 22-23-án - a hatóságok minden engedélyt megadnak a Roşia Montana Gold Corporation bányavállalatnak a kitermelés elkezdéséhez. Szerinte már jó előre dolgoznak a dokumentumok előkészítésén, amelyeket egyszerre szándékoznak bemutatni, így nem hagynak támadási felületet a bányaprojektet ellenzőknek, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

Kérdésünkre, hogy milyen lépéseket készülnek megtenni a környezetvédők abban az esetben, ha a bányanyitáshoz szükséges engedélyeket valóban megkapja a bányavállalat, Kovács Csongor elmondta, valószínűleg utcára vonulnak, de a bírósági út is egy lehetőség, jelenleg is körülbelül 60 per zajlik az RMGC ellen. "Ezzel az eszközzel az a baj, hogy a megnyert perek esetében hozott ítéletnek nem lehet azonnal érvényt szerezni, meg kell várni a bírósági végzést, eközben a bányaberuházás zavartalanul haladhat" - emelte ki a környezetvédő aktivista.


(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS