2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseke Attila: széleskörű decentralizációt javasol az RMDSZ

2013. június 05. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Bukarestben mutatta be az RMDSZ azt a törvénykezdeményezést, amely által a szövetség számos dekoncentrált intézmény decentralizációját javasolja. „Nem csak akkor tartottuk fontosnak a decentralizáció folyamatát, amikor kormányon voltunk, hanem most is úgy gondoljuk, hogy ezt a folyamatot tovább kell folytatnunk. Bizonyos területeken, mint az egészségügy és a tanügy, mi indítottuk el és tettünk komoly lépéseket a decentralizáció folyamatában, most viszont más területeken is folytatnunk kell. A mostani kormány programjában nagyon sok helyen szerepel a decentralizáció elve és mi ezt üdvözöltük is, de eltelt már egy év és nem látjuk az eredményeket, ezért szükségszerűnek tartottuk a törvénykezdeményezést” - fogalmazott Cseke Attila.

A parlamenti képviselő hangsúlyozta: a kezdeményezés egyik célja, hogy a lehető legközelebb vigyék a közszolgáltatásokat az állampolgárokhoz. Továbbá politikai és adminisztratív felelősséggel ruháznák fel a helyi és megyei intézményeket, hiszen egy rendszer hiányosságairól teljes kép csak akkor alkotható, ha az állampolgárok visszajelzéseit is figyelembe veszik – mondta. Hozzátette, hogy az egészségügyi rendszerben megvalósított decentralizáció folyamatának a következménye a helyi önkormányzatok jelentős anyagi hozzájárulása a kórházak fejlődéséhez.

A törvényjavaslat 18 közszolgáltatást, amelyek jelenleg kilenc minisztériumtól függnek, helyezne át a helyi és megyei önkormányzatok hatáskörébe. A legtöbb áthelyezésre javasolt közszolgáltatást jelenleg a mezőgazdasági minisztérium látja el, de a szövetség kéri a környezetvédelmi, ifjúsági, munkaügyi, egészségügyi, tanügyi, belügyi, kulturális minisztériumok és a kormány főtitkárságának hatásköreiből áthelyezni szolgáltatásokat a helyi, megyei önkormányzatok fele - részletezte Cseke. Hangsúlyozta, hogy a törvénykezdeményezés a pénzügyi források átutalását is szabályozza a decentralizáció révén. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS