2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi: kulcsfontosságú a készülő erdészeti törvény

2013. június 05. 17:19, utolsó frissítés: 2013. június 06. 12:24

Kulcsfontosságú szerepe van annak az erdészeti törvénytervezetnek, amelyről Lucia Varga vízügyi, erdészeti és halászati kérdésekért felelős tárca nélküli miniszterrel tárgyalt az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója - mondta Korodi Attila. A parlamenti képviselő szerint a törvénykezdeményezés jó értelemben akar változtatni a jelenlegi erdészeti törvényen, nagyon szigorúan szabályozná a kihágásokat.

"Nagyon fontos a kezdeményezés azon fejezete is, amely arra vonatkozik, hogy az erdőkitermelési munkafolyamat ne függjön össze a fa értékesítésével. Ez azt jelenti, hogy ezután fát nem lehet közvetlenül értékesíteni, kizárólag a tulajdonosok által működtetett tároló egységekbe kell behozni kitermelt fát, és ott történik meg a fa első felmérése” – magyarázta Korodi. Hozzátette, hogy az értékesítés a tulajdonos, nem pedig a kitermelő vállalkozások hatáskörébe kerül. Kizárólag erre szakosodott és engedéllyel rendelkező kis-, közép- és nagyvállalkozások termelhetnek fát, de a törvénymódosítás teret hagy a kis családoknak is, akik saját erdőkből, engedélyezés után, évi két köbméter fát tüzelésre termelhetnek ki - mondta.

A képviselő közölte: a miniszter egyértelmű politikai állásfoglalása az, hogy a Romsilva és a magánerdészetek között ne lehessen különbséget tenni a szakmai felelősséget, eljárásrendet és hatásköröket illetően. A törvény egyik alapvető törekvése, hogy a fa értékesítése minél magasabb  szinten történjen meg. "Ez nagyon fontos Székelyföldön, ahol a multinacionális vállalat körül kialakult vita kapcsán felmerülő kérdésekre kellene törvényes előírásokat szorgalmaznunk. A szaktárca azt akarja, hogy az állami erdőkből ne lehessen eladni csak félkész terméket, tehát az elsődleges feldolgozáson át kell essen a fa, valamint rönk formájában csak tüzelőfát lehessen eladni, viszont örvendetes lenne ez, ha a magántulajdonosokra gondolva is lenne ilyen megoldás – zárta Korodi. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS