2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Esőzések: narancssárga riadó van érvényben az ország déli részén

2013. június 11. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) kedd délutántól narancssárga jelzésű készültséget rendelt el a Dunába ömlő dél-nyugat-romániai folyók mentén, és sárga jelzésű készültséget a Tisza vízgyűjtőjében.


Az INHGA honlapján közölt keddi figyelmeztetés szerint szerdán 18 óráig Románia szinte egész területén záporok, zivatarok várhatók, és a nagy mennyiségű csapadék következtében elsősorban a kisebb patakok kiléphetnek a medrükből.

A sárga figyelmeztetés a Tiszába ömlő Visó, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, valamint a Körösök mentén is érvényes. Narancssárga figyelmeztetést a Dunába ömlő Csernára, valamint a Zsíl és az Olt dél-romániai mellékfolyóira adtak ki a hatóságok. Itt is elsősorban a folyók hegyvidéki, felső szakaszain számítanak áradásokra.

A vízügyi hatóság továbbra is úgy látja, hogy a Dunán levonuló árhullám nem okoz majd különösebb gondot Romániában, hiszen a folyam alsó szakaszának a mellékfolyóin csak a megszokott vízmennyiség adódik hozzá a levonuló víztömeghez.

A vízügyi szakemberek számításai szerint vasárnap éri el a dunai árhullám Romániát, de a másodpercenkénti vízhozam nem fogja meghaladni a 10 500 köbmétert. A hatóságok arra emlékeztetnek, hogy április elején hetekig másodfokú készültség volt érvényben a Duna teljes romániai szakaszán, ekkor 11 900 köbméteres másodpercenkénti hozamot mértek a Vaskapu térségében, ahol a folyam eléri Romániát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS