2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folyik a kivizsgálás a kolozsvári magyarzászló-égetés ügyében

2013. június 14. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a Kolozs megyei törvényszék mellett működő ügyészségen tett nyilatkozatot a zászlóégetési ügy kivizsgálása részeként.
„Mint ismeretes: március 18-án, egy kolozsvári labdarúgó mérkőzésen, a vendég klub szurkolói elégettek egy magyar zászlót és ezzel a büntető törvénykönyv 317. cikkelye alapján nemzetiségi diszkriminációra uszítottak, amelyet a törvény 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy pénzbírsággal sújt”- emlékeztetett Kovács Péter.

A politikus az ügyészségi nyilatkozatából idézett, amely szerint: „a zászlóégetés morálisan sértette a romániai magyar közösséget, hiszen ez a piros, fehér, zöld szimbólum nem csak Magyarország, hanem a romániai magyarok nemzeti szimbóluma is.”

Kovács Péter elmondta: az RMDSZ nem igényel anyagi kártérítést az eljárás során, hanem a tettesek mihamarabbi felelősségre vonását kéri. Az ügyészi tájékoztatás szerint sikerült beazonosítani a két tettest, akik ellen folyik a bűnügyi kivizsgálás, amit a Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálat indított el egy bejelentést követően.

A március CFR-Rapid bajnoki mérkőzésen a vendégcsapat drukkerei nemcsak a magyar lobogót, hanem a kolozsvári csapat sálját is elégették. Az ügyben a Román Labdarúgó Szövetség elnézést kért és Victor Ponta is elítélte a zászlóégetést.(rmdsz tájékoztató/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS