2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FUEN-kongresszus: az autonómiatörekvéseket ismerteti Kelemen Hunor

2013. június 19. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Június 19. és 23.között zajlik Dél-Tirolban, Brixenben az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) 58. kongresszusa. A Kelemen Hunor szövetségi elnök által vezetett RMDSZ-es küldöttség tagjai Borbély László politikai alelnök, Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők, és Vincze Lóránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár.

A kongresszus hivatalos megnyitójára június 20-án, csütörtökön reggel kerül sor, majd európai autonómiamodellek bemutatása következik. Felszólal Luis Durnwalder, Dél-Tirol miniszterelnöke, Martha Stocker, a FUEN elnökhelyettese, a dél-tiroli kabinet tagja, Jordi Pujol, a katalán kormány volt elnöke, és Annika Olsen, a Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigetek minisztere.

A romániai magyarok autonómiatörekvéseiről Kelemen Hunor szövetségi elnök beszél, az oroszországi kisebbségek helyzetéről pedig Tatyana Smirnova, az Oroszországban élő németek szervezetének képviseletében. Délután a kulturális autonómiamodellekről lesz tanácskozás, amelyen az RMDSZ kulturális autonómia-modelljét Borbély László politikai alelnök ismerteti.

Június 21-én, pénteken délelőtt a FUEN kongresszuson Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi titkára mutatja be a Minority SafePack Initiative kisebbségvédelmi csomagot. Ezt követően Brixen város főterén indítják hivatalosan útjára a kisebbségi európai polgári kezdeményezést.

Az ünnepélyes ceremónián jelen lesz a kezdeményezés héttagú bizottsága, beszédet mond Dél-Tirol miniszterelnöke, Luis Durnwalder, Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke, és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS