2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalosan is útjára indult az Európai Polgári Kezdeményezés

2013. június 21. 14:16, utolsó frissítés: 14:25

A dél-tiroli Brixen főterén, nagyszabású ünnepség keretében indult el ma, június 21-én, hivatalosan is útjára az Európai Polgári Kezdeményezés.

Az európai polgári kezdeményezés négy szervezet partnerségével indult. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az európai őshonos, nemzeti kisebbségek 94 szervezetét tömörítő ernyőszervezet az RMDSZ-el és a Dél-Tiroli Néppárttal közösen, az Európai Nemzetiségi Fiatalok (YEN) támogatásával idén január 14-én, Dél-Tirolban írtak alá együttműködési megállapodást a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról. Az alapítókhoz rövid időn belül csatlakozott a felvidéki Magyar Közösség Pártja, az olaszországi németek és ladinok, a franciaországi bretonok és elzásziak, a belgiumi németek, a lengyelországi németek és kesubiak, a németországi dánok, szinti romák és frízek, a hollandiai frízek, a dániai németek, a görögországi törökök, az ausztriai szlovének, horvátok és magyarok.

A brixeni ünnepségen jelen volt és beszédet mondott Luis Durnwalder, Dél-Tirol miniszterelnöke, Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

„Minden nyelv, minden közösség, minden egyén értékes eleme a közös Európánknak, még akkor is, hogyha ezt a többségi társadalmaknak nehéz megérteniük. Nekik a legtöbb esetben nehéz elképzelniük, hogy nélkülünk, nemzeti kisebbségek nélkül Európa szegényebb volna” – kezdte felszólalását a szövetségi elnök Brixen főterén, majd felidézte az elmúlt időszak előkészítő munkáját az európai polgári kezdeményezés kapcsán.

„Az elmúlt két évben északról délre, nyugatról keletre partnereinkkel bejártuk Európát. Voltunk kisebb és nagyobb, jobb helyzetben lévő és nehéz sorsban élő közösségekben. Mindannyian megfogalmazták a közös fellépés igényét, a kisebbségi szolidaritást. A sok-sok visszajelzés és támogatás hozta létre a kisebbségi szolidaritási platformot, amely túlmutat a polgári kezdeményezésen és a jövőben is biztos alapja lesz közös cselekvésünknek. Közös kisebbségvédelmi céljainkat fűztük össze a kisebbségi európai polgári kezdeményezésbe, a Minority SafePack Initiative-be. Ebben megfogalmaztuk a kisebbségvédelmi szabályozást, a kisebbségi közösségeket és nyelveket védő intézkedéseket.

Nem ajándékot és nem kivételezést kérünk Európától, hanem minden európai tagállamban a bennünket megillető jogokat. Azokat a jogokat kérjük minden kisebbség számára, amelyet a jól működő demokráciákban évtizedes harcok árán, de sikerült megszerezni és alkalmazni” – hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy ha a kisebbségi lét értéknek számít és ezt az állam is támogatja Dániában, Németországban vagy sok más európai államban, akkor annak kell számítania Franciaországban és Szlovákiában is.

„Ha a belgiumi németajkú közösségnek saját kormánya és széleskörű önrendelkezése van, akkor a görögországi törökök is jogosultak kisebbségi státusuk elismerésére, nyelvhasználati és oktatási jogokra, felekezeti szabadságra. Ha lehet autonómiája a németajkú közösségnek Dél-Tirolban, akkor lehet autonómiája a magyaroknak is Erdélyben és Székelyföldön. Tudatosítani akarjuk a többségi társadalmakban, hogy mindaz, amit kérünk nem ellenük irányul, de megillet bennünket. Hosszú útra indulunk a kezdeményezésünkkel, amelynek végét egyelőre sem időben, sem eredményekben nem láthatjuk még. De bízunk abban, hogy sokszínűségünk nem csupán látvány, hanem erő is, amelyet most megmutathatunk” – zárta beszédét Brixenben Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az európai összefogással elindított Európai Polgári Kezdeményezést a hivatalos elindítás után bejegyzik az Európai Bizottságnál, majd elkezdődik az aláírásgyűjtési kampány, amely 2014 nyarán ér véget, egy időben az Európai Parlamenti választásokkal. Az Európai Parlamentben rendezett közmeghallgatás és az Európai Bizottság válasza 2014 őszére várható. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 250.000 támogató aláírás összegyűjtését vállalta fel.

Az európai polgári kezdeményezés egy új jogi eszköz, amely csupán 2012. április 1-e óta teszi lehetővé kampányok indítását. Az eszköz lényege, hogy az unió legalább hét tagállamát képviselő hét személyből álló polgári bizottság bejegyez egy kezdeményezést, kampányt indít és egy éven belül egymillió aláírást gyűjt össze Európában. Az EU legalább hét tagállamából kell összegyűjteni - az ország méretétől függő - minimális számú támogatást. Sikeres aláírásgyűjtési kampányt követően, a szervezőknek lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák kezdeményezésüket az Európai Parlamentben, a Bizottságnak pedig meg kell fontolnia a javaslatot. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS