2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Belgiumi és nagy-britanniai intézmények érdeklődnek erdélyi kastélyok iránt

2013. július 03. 08:22, utolsó frissítés: 08:22

A Beszterce-Naszód megye önkormányzata belgiumi és nagy britanniai intézményektől is kapott ajánlatot a meglehetősen leromlott állapotban levő paszmosi és komlódi Teleki-kastélyok átvételére - közölte kedden az Agerpres hírügynökség.


Az önkormányzat közlése szerint a paszmosi Teleki-kastély megvásárlásának a szándékát egy romániai és egy belgiumi egyetem által létrehozott konzorcium jelezte májusban. Az épületben európai kutatóközpontot szeretnének létrehozni.

A komlódi Teleki-kastély iránt júniusban egy műemlékek helyreállításával foglalkozó brit társaság érdeklődött, amelyik az épület teljes helyreállítása után fogyatékos gyermekek számára rendezne be iskolát és nyári tábort benne.

Mindkét műemlék a 18. századból származik, és erősen leromlott állapotban van. A kastélyok 2008-ban kerültek a Beszterce-Naszód Megyei Tanács gondnoksága alá. Amint az önkormányzat közölte, korábban is akadtak érdeklődők, de mindeddig egyik műemléket sem sikerült értékesíteni.

Beszterce-Naszód megyében az egykori magyar nemesi családok 14 kastélyát tartják számon A kategóriás műemlékként. A megyében öt Bethlen-kastély áll, három Bethlenben, egy Árokalján és egy Sajókeresztúron és a két Teleki-kastély mellett Mezőörményesen Bánffy-kastély, Selymesilosván Hye-kastély, Csicsókeresztúron Torma-kastély, Sófalván Lázár-kastély, Sajómagyaróson Rákóczy-kastély, Kerelésen Wesselényi-kastély, és Szentmátén Haller-kastély áll.

Az egyik bethleni és a szentmátéi kastélyban polgármesteri hivatal működik, egy másik bethleni kastélyban, a sajómagyarósiban és az árokaljiban oktatási intézményt működtetnek, a selymesilosvaiban TBC-s betegeket ápolnak, a sófalviban gyermektáborok ügynöksége működik. A kastélyok jelentős hányada azonban kihasználatlanul áll, állaga meglehetősen leromlott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS