2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: nagyobb prioritás a decentralizáció, mint a regionalizálás

2013. július 15. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

Románia adminisztratív és területi felosztásáról, illetve az alkotmány módosításáról szóló népszavazásról beszélt Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke ma, július 15-én a Radio France International adásában.

„Románia sem gazdasági, sem pedig adminisztratív problémáit nem fogja megoldani a regionalizálás, de ahhoz sem fog hozzájárulni, hogy az ország hatékonyabban hívjon le európai uniós alapokat” – fogalmazott Borbély László. „A szövetség számára a decentralizáció egyértelműen nagyobb prioritást jelent, mint a regonalizálás kivitelezése. Ezzel kapcsolatosan egy törvénykezdeményezést is megfogalmaztunk, amelynek értelmében több dekoncentrált intézmény kerülne át a minisztériumoktól a helyi és megyei önkormányzatok felügyelete alá. Egyelőre azt látjuk, hogy a folyamatosan változó regionalizációs tervek miatt, az adminisztráció meg van bénulva országos szinten, holott legalább fél éve erről tárgyal mindenki. Ennek ellenére konkrét eredmények még mindig nincsenek” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, az RMDSZ azon a véleményen van, hogy az átszervezési folyamatot jól át kell gondolni, nem kell elsietni.

„Örülök annak, hogy Liviu Dragnea kormányfő-helyettes elment Bálványosfürdőre tájékozódni a szövetség regionalizálási terveiről, a helyi hagyományokról, statisztikai adatokról, és remélem sikerült valamelyest megértenie azt, hogy az ország szívében található három székelyföldi megyét nem lehet elszakítani egymástól” – nyilatkozta az alelnök. Elmondta, az RMDSZ továbbra is várja a kormány álláspontját Románia területi felosztásáról, de nem hiszi, hogy még az idén lezáródik a vita a regionalizáció kapcsán.

A referendum témájára is kitérve, a RFI adásában Borbély László elmondta: a referendum bár egy népszerű politikai eszköz Romániában, nem jó visszaélni ezzel az eszközzel és populista célokra felhasználni. „Jelen pillanatban szerintem nagyon nehéz lenne szavazásra bírni a választó polgárok 50%-át, főleg, hogy azt sem lehet biztosra tudni, hogy Romániában pontosan hány szavazati joggal rendelkező állampolgár él. Amíg ezek az adatok nem tisztázódnak, veszélyes mind a szavazati küszöb megváltoztatásáról, mind pedig egy konkrét referendum kiírásáról dönteni ” – fogalmazott a szövetségi alelnök. Hozzátette, lévén, hogy a közvélemény még mindig keveset tud az alkotmány módosított cikkelyeiről, szerinte a következő hónapokban indokolt lenne az állampolgárok széleskörű informálása. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS