2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Keresztély: külön tétel kellene románból a magyar gyerekeknek

2013. július 17. 15:15, utolsó frissítés: 15:16

Háromszéken idén a román nyelv és irodalom vizsgán buktak meg legtöbben, többségükben a magyar gyerekek. Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő számításai szerint ha nem kellene románból vizsgázniuk a magyar végzősöknek, jobb eredmények születtek volna az érettségin - írja a Székely Hírmondó.


Idén Kovászna megyében 856 diáknak nem sikerült az érettségije (56,24%), a megjelent vizsgázókból 51% sepsiszentgyörgyi, 30% kézdivásárhelyi, 12% bodzafordulói, 11% baróti, míg 8% kovásznai volt.

"Ebben az évben legjobban Kovásznán teljesítettek a vizsgázók, hiszen 53,6 százalékban szereztek érettségi diplomát az itt tanulók, ezt követi Sepsiszentgyörgy, ahol 49,9 százalékos volt a sikeresen érettségizők aránya, ezután jön Bodzaforduló (45,9%), Kézdivásárhely, ahol csak a végzősök 25,8 százaléka ment át, a legrosszabb eredmények pedig Baróton születtek, ahol csak 18,9 százalék az átmenési mutató. Ez annak tudható be, hogy a Kézdiszéken és Erdővidéken élő gyerekek a román nyelvvel csak a televízióban és az iskolában találkoznak, ezért a román vizsga nagy nehézségeket okoz" – közölte a főtanfelügyelő.

A főtanfelügyelő a megoldást abban látná, hogy külön tételeket kapjanak a román anyanyelvű, vagy román tagozaton tanuló gyerekek, és külön a magyar anyanyelvű végzősök. (hirmondo.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS