2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A támogatásokról is szó esett a Kelemen-Orbán találkozón

2013. július 27. 11:43, utolsó frissítés: 16:49

Az RMDSZ elnökével találkozott pénteken délután Tusnádfürdőn Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnökét Semjén Zsolt, Németh Zsolt, Répás Zsuzsanna és a miniszterelnök személyi titkára, Nagy János kísérte el a találkozóra.


Kelemen Hunor beszámolt a Transindexnek: a találkozón az erdélyi magyarságot a közeljövőben érintő problémákról, kihívásokról beszéltek.

„Tájékoztattam Orbánt, hogy az alkotmánymódosításban milyen eredményeket értünk el. Mind az első cikkelyhez hozzá tudtunk nyúlni, mind a kulturális autonómiával kapcsolatosan, a közösségi érdekeket érintő konzultációval kapcsolatosan, a nemzeti közösségek szimbólumainak használatával kapcsolatosan volt egy változás; nem mondanám, hogy áttörés, de mindenféleképpen egy jelentős kimozdulás ahhoz képest, amihez hozzá voltunk szokva. Azt is elmondtam, hogy a különleges státusú régiókkal kapcsolatosan nem sikerült áttörést elérni, de ezt a témát vissza kívánjuk hozni a parlamentbe, mert a Velencei Bizottság jelentése után az alkotmánymódosítás visszakerül a parlamenti bizottságba, és akkor ismét kísérletet fogunk tenni ennek kérdésnek a beemelésére” – számolt be Kelemen.

Az RMDSZ elnöke a közigazgatási átalakítással kapcsolatos aggályaikat, illetve az RMDSZ elképzeléseit is ismertette: egyrészt azt, hogy az RMDSZ a fejlesztési régiók átszervezését tartja fontosnak, és nem tartják indokoltnak és igazoltnak a közigazgatási régiók létrehozását, különösen úgy, hogy a megyék és a központi kormányzat közé iktatják ezeket. „A mi szándékunk az, hogy egy ilyen közigazgatási régiósítás ne történjen meg, illetve ha ezt nem sikerül megakadályozni, akkor viszont a székelyföldi és a partiumi régiók legyenek különálló közigazgatási régiók, de a fejlesztési régiók esetében is ezek kialakítása az elsőszámú prioritásunk. Nem tartom valószínűnek, hogy ebben az esztendőben sor kerüljön az alkotmánymódosításra, de nem szabad semmit elkiabálni, mert egy 70 százalékos parlamenti többség van” – mondta el.

A találkozón Kelemen Hunor részletekbe menően tájékoztatta a miniszterelnököt az Európai Polgári Kezdeményezés tartalmáról, és hogy hol tartanak vele. A Fidesz és a KDNP már régebben felajánlották, és most megerősítették elnöki szinten is, hogy amennyiben az Európai Bizottság bejegyzi a kezdeményezést, és elkezdődhet az aláírásgyűjtés, akkor Magyarországon bennük partnerre találnak a kezdeményezők, segítenek az aláírásgyűjtésben. Kelemen azt kérte, hogy diplomáciai eszközökkel segítsék a bejegyzés előtti időszakban is a kezdeményezés elfogadtatását.

Kérdésünkre, hogy hogyan kommentálja Semjén Zsolt Tusványoson tett kijelentését, mely szerint a magyar kormánynak "kutya kötelessége" pénzzel támogatni az RMDSZ tevékenységét, Kelemen Hunor kifejtette: „Ez egy politikai üzenet. Az RMDSZ-t konkrétan nem lehet támogatni, soha nem is támogatta a magyar kormány. Én elsősorban arra gondolok, hogy támogatni kell azokat a társadalomszervezési tevékenységeket, kulturális tevékenységeket, amelyeket az RMDSZ körüli alapítványok, egyesületek szerveznek. Ez egy fontos üzenet, egyébként ezt Orbán is megerősítette a tegnapi beszélgetésünkön, de már régebben is jelezte, amikor ellenzékbe került az RMDSZ, hogy a támogatásokról is tárgyaljunk előbb-utóbb, mert úgy gondolja, hogy ezt is újra lehet tervezni, át lehet gombolni a kabátot. Részletekről nem beszéltünk, de maga az üzenet a fontos.”

A találkozón a Románia és Magyarország közti viszonyról, közös érdekekről, a határmenti együttműködésekről is beszélgettek. Az egyórás beszélgetést követően a felek abban állapodtak, meg, hogy augusztus 20. után Budapesten folytatják az egyeztetést.

A péntek délutáni találkozó a miniszterelnök hivatalos konvoját ért baleset miatt egyórás késéssel, 18 órakor kezdődött, és hivatalos vacsora követte, amelyen Tőkés László EMNT-elnök és Toró T. Tibor EMNP-elnök is részt vett. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS