2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vásárhelyi Forgatag: szankciókra számíthat Florea az RMDSZ részéről

2013. augusztus 21. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Következményei lesznek a városi politika keretében is annak a szabotázsakciónak, amelyet a Dorin Florea vezette polgármesteri hivatal vitt véghez a Vásárhelyi Forgatag helyszínigénylésével kapcsolatosan.

Legalábbis ezt vetíti előre Soós Zoltán, az RMDSZ önkormányzati frakciójának tagja, a Forgatag fesztiváligazgatója azok után, hogy nem sikerült megegyezni a városvezetéssel a Liget használatát illetően. Mint mondta, a polgármesteri hivatal annak ellenére szervezte le augusztus 30-ra a Ligetben a román néptáncfesztivált, hogy tudatában volt annak: a Forgatag szervezői péntek-szombat-vasárnap vették volna igénybe a helyszínt.

Soós szerint sikerült a mai tárgyalásokról emelt fővel távozniuk a Forgatag szervezőinek, hiszen nem hagyták, hogy a polgármesteri hivatal rájuk erőltesse a programmal kapcsolatos elképzeléseit, így sikerült megőrizni a rendezvény magyar jellegét a város magyar lakossága kulturális igényeinek megfelelően.

A fesztiváligazgató szerint a városháza két napra - augusztus 31-re és szeptember 1-re eső szombatra és vasárnapra - adta volna át a Ligetet a Forgatagnak, azonban a szervezők úgy ítélték meg, szervezési szempontokból ez az út nem járható.

Így a vásárt és a koncerteket a Maros-part marosszentgyörgyi szakaszán tartják meg, a többi rendezvényre a Teleki Tékában, a színházban és a Kultúrpalotában kerül sor, tehát nem költözik ki teljes egészében a városból a rendezvény.

Mivel a városháza egyáltalán nem támogatja a Forgatagot, a büdzsé hiányzó részét közadakozásból, a Maros Megyei Tanácstól és a marosszentgyörgyi önkormányzattól remélik pótolni. Soós szerint a vásárra, koncertekre létezik pénzügyi keret, a költségvetés háromnegyede összeállt eddig, a hiány mintegy 10 ezer euróra becsülhető.

Soós szerint a városi politika átértékelendő, az RMDSZ-frakció, illetve a városi és a megyei szervezet közösen dönti majd el, hogy milyen irányban történik ez meg. Megjegyezendő azonban, hogy a polgármesteri hivatal nem támogatja a magyar rendezvényt, figyelmen kívül hagyva azt, hogy Marosvásárhely lakosságának közel felét magyar adófizető polgárok teszik ki.

A tanácsos a lehetséges szankciók között a polgármesteri hivatal protokollalapjának csökkentését vetítette elő, amelyet a jövő évi költségvetés megszavazásakor vihetnek végbe. Soós szerint meg kell találni a polgármester hatásköre szűkítésének a módját is.

Soós szerint a Forgatag körül kialakult bonyodalmaknak pozitív hozadéka is volt, éspedig az, hogy politikai színezettől függetlenül együtt maradt a szervező csapat, nem sikerült megosztania őket a városvezetésnek. A tanácsos abban reménykedik, hogy ezt a jó viszonyt a három év múlva megszervezendő önkormányzati választásokig erősíteni lehet, és a marosvásárhelyi magyarság együttes erővel léphet fel a jelenlegi városvezetéssel szemben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS