2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brassai: Florea megsértette a marosvásárhelyi magyarokat

2013. augusztus 21. 16:37, utolsó frissítés: 16:38

Levelet írt Dorin Floreához, Marosvásárhely polgármesteréhez Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke a Vásárhelyi Forgatag kapcsán. A nyílt levélben pontosítja, a multikulturalitás elve a különböző nemzetiségi kultúrák egymás melletti létezését, nem pedig a kultúrák összemosása, asszimilációját jelenti. Brassai megjegyzi, számára érthetetlen, hogy az Emil Boc vezette Kolozsváron miért lehet egy hétig tartó magyar napokat rendezni a főtéren, miközben erre Marosvásárhelyen nincs lehetőség.

"Kolozsváron azért lehet magyar napokat tartani, mert a város vezetése tudja, hogy a magyar kultúra csak akkor valódi hozzáadott értéke a városnak, ha ezt megfelelő hangsúllyal jelenítik meg. Kolozsváron, ha összemosnák a magyar és a román kultúrát egy színpadon, egy fedél alatt, akkor mindkettő veszítene arcéléből. Nem házasítják a körtét az almával, mert abból értéktelen hibrid lesz" - írja Brassai.

A megyei elnök szerint a polgármesteri hivatal a multikulturalitás kifejezés helyes értelmezése helyett a magyar rendezvény kapcsán szegregációról beszél, és a 1990 márciusi eseményeivel riogatja a város lakóit. Brassai megkérdőjelezi, hogy ilyen körülmények között Marosvásárhely jó esélyekkel aspirálhat-e az Európa Kulturális fővárosa címre.

"Mi a nemzeti kultúrák egymás melletti létezéséről, avagy a multikulturalitásról beszélünk, Ön pedig szegregációval riogat, vagyis politizál. Ne tegye, polgármester úr! Új idők járnak, 2013-at írunk, Románia is ratifikált egy sor nemzeti kisebbséget védő EU-s jogszabályt, a vásárhelyiek nem akarnak a kilencvenes évek áldatlan vitáihoz visszatérni. És azt is értse már meg végre, hogy a vásárhelyi magyarok nem akarnak asszimilálódni sem! Ahogy Kolozsvárnak, úgy Vásárhelynek sem lenne jó, ha a magyar kultúra, mint hozzáadott érték elhalványodna" - így Brassai.

Azzal vádolja a polgármestert, hogy az megsértette a vásárhelyi magyarokat ezt pedig ő, mint a magyar kisebbség érdekeiért felelősséget vállaló RMDSZ elnök, nem söpörheti szőnyeg alá.

"Emberi és nemzeti méltóságunkban sért minket azzal, hogy megkülönböztet, nem biztosítja számunkra Marosvásárhelyen, a város főterén a Vásárhelyi Forgatag megszervezését, nem támogatja a rendezvényt abból a közös alapból, amihez marosvásárhelyi magyar adófizetők is hozzájárulnak legalább fele részben. Ez a megkülönböztetés azt jelzi, hogy a magyar másodrangú polgárként van Marosvásárhelyen kezelve. Elfogadhatatlan!" - zárja nyílt levelét a szövetség Maros megyei elnöke. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS