2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brassai és Florea nyílt levélben olvasnak be egymásnak

2013. augusztus 23. 13:08, utolsó frissítés: 13:15

Dorin Florea "a replika jogán" írt nyílt levelet Brassai Zsombor, Maros megyei RMDSZ elnök nyílt levelére válaszolva. Marosvásárhely polgármestere levelét a Népújság szerkesztőségébe juttatta el.

A nyílt levélben Dorin Florea tagadja, hogy ellenezte volna bármelyik Brassai Zsomborék által szervezett rendezvényt. A polgármester szerint ő csak tanácsként fogalmazta meg azt, hogy a Vásárhelyi Forgatag a magyar mellett román jelleget is kapjon, mert szerint így elegáns módon és sokrétűen lehetett volna a marosvásárhelyi kultúrát érvényre juttatni.

Azzal vádolja Brassait, hogy elhallgatja: tulajdonképpen egy kereskedelmi célzatú rendezvényt szeretne megszervezni.

"Amit ön nem hoz a lakosság tudomására, az nem egyéb, mint hogy egy kereskedelmi célzatú rendezvényt akar, amelynek az a rendeltetése, hogy botrányt, ellenségeskedést, viszályt szítson ebben a városban" - írja a polgármester, aki Brassai fellépését sajnálatos, politikai vezetőhöz méltatlan diverziónak értékelte, kiemelve, hogy a Brassai által megfogalmazott "új idők" Európája a közös értékek Európáját jelentik, amelyet együtt kell továbbvinniük a haladás útján.

Marosvásárhely polgármestere Brassai augusztus 22-én megjelent nyílt levelére válaszul írta replikáját. Ebben a levélben Brassai azt rótta fel a polgármesternek, hogy sajátosan értelmezi a multikulturalizmus európai elvét, amikor azt mondja, hogy egy teljesen magyar jellegű rendezvény szegregál, mert kihagyja az ünneplésből a marosvásárhelyi románokat. Emlékezteti Floreát, a multikulturalizmus elve a különböző nemzetiségi kultúrák egymás melletti létezését, nem pedig a kultúrák összemosását, asszimilációját jelenti. A Maros megyei elnök szerint Florea megsértette a magyarokat.

Azonban Florea replikáját sem hagyta megválaszolatlanul. Brassai Zsombor egy második nyílt levélben válaszolt a polgármesternek, melyben továbbra is fenntartja, Florea sértegeti a marosvásárhelyi magyarokat.

"Európára az hivatkozzon, aki tiszteletben tartja értékrendjét! Most, amikor a magyar kultúrát kitiltja a város főteréről, nem hiteles az Ön “európai” diskurzusa. Sőt, sértő! Azt állítja, hogy a Vásárhelyi Forgatag botránykeltő merénylet. Mit gondol, hogy fogadja ezt az állítást az a több tízezer marosvásárhelyi, aki büszke nyelvi kultúrájára, népi hagyományaira, irodalmára, színházára, épített örökségére, polgári értékrendjére? Gondolja, hogy ilyen könnyen félrevezethetők a marosvásárhelyiek, akik pontosan tudják, hogy az iskolák 5%-a van magyar nemzetiségű személyiségekről elnevezve, és több mint két évbe telt civil és érdekvédelmi összefogás küzdelme árán egyet a modern város megalapítójáról, Bernády Györgyről elnevezni, de a névtábla még mindig nincs az épület homlokzatára kifüggesztve? A vásárhelyiek azt is tudják, hogy a kétnyelvűség csak részlegesen érvényesül, nem a méltányosság szerinti egyenlő arányban. Az Ön értelmezése szerinti kétnyelvűség így jelenik meg: Piata Trandafirilor tér..." - áll Brassainak a polgármesterhez írt nyílt levelében.

Brassai ismét kiemeli, hogy a nemzeti kultúrák összemosása nem egyenlő az európai szemlélettel, amelyik a sokszínűség megőrzésére törekszik. A sokszínűség ebben az értelemben a nemzeti kultúrák életben tartását, élő hagyománnyá erősítését is jelenti Brassai meglátásában.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke a városnapok egy héttel való meghosszabbítását nem értékeli sikertörténetként, mert szerinte a Forgatag szervezői jobban értik Marosvásárhelyt. Ezt nevezi meg okként a Vásárhelyi Forgatag megszervezésére és ezért szerették volna a főtérre vinni a Forgatag keretében megszervezett kulturális rendezvényeket.

Brassai szerint Florea rágalmazza a Forgatag szervezőit amikor a rendezvényt kereskedelmi célzatúnak minősíti. Jelzi, a polgármester részéről nem tanácsot, hanem jogos támogatást vártak.

Befejezésül Brassai meghívja a polgármestert a rendezvénysorozatra, hogy Florea "nézze meg milyen szolidan, békésen lehet ünnepelni ebben a városban, ahol Ön csak az ellentétekből akar megélni."

A nyíltlevél-sorozat a Vásárhelyi Forgatag körül kialakult botrány kapcsán megfogalmazódott vélemények eredménye. A Vásárhelyi Forgatag köztéri rendezvényei kiszorultak a Maros-partra a polgármesteri hivatal és a Forgatag szervezőcsapata közti véleménykülönbségek eredményeképpen. (hírszerk./népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS