2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyarságot ért súlyos pofonként értékeli Peti András az Împreună-Együtt rendezvényt

2013. augusztus 26. 16:40, utolsó frissítés: 17:03

Ma délben a Maros-parton, a Vásárhelyi Forgatag fő helyszínén tartottak sajtótájékoztatót a rendezvény főszervezői. Bemutatták a magyar kulturális napok programfüzetét és részletesen ismertették a különböző helyszíneken zajló események programjait is.

A Törökországból ma hazatért Peti András, a rendezvény önkormányzati felelőse röviden ismertette az elmúlt hetekben a helyszínek körül kialakult helyzetet.

Marosvásárhely alpolgármestere az Împreună-Együtt elnevezésű rendezvényt ellenrendezvénynek tekinti, és a Polgármesteri Hivatal általi támogatását a marosvásárhelyi magyarságot ért súlyos pofonként értékelte. Diszkriminatív lépések sorozatának tartja mind az ellenrendezvény megszervezését, mind azt a tényt, hogy a fesztivál kezdete előtt hét nappal állított ki az illetékes bizottság engedélyt a Forgatag Ligetben való megszervezésére, azonban ekkor is csak 2 napra.

Elmondta, jelenleg a Forgatag szervezői kezében van egy érvényes engedély és közben egy másik szervezet a Polgármesteri Hivatal partnerségét élvezve ugyanazokban a napokban szervez ugyancsak a Ligetben egy kulturális eseményt.

„Ez amúgy törvénytelen, ugyanis az 1991-es 60-as számú törvény alapján két rendezvényt, függetlenül a tematikájától, ugyanazon a helyszínen nem szabad szervezni” – ismertette Peti András. Ilyen körülmények között a Marosvásárhelyért Egyesület elutasítja a helyszín csak 2 napos használatát, amely nemcsak diszkriminatív, hanem konfliktusgerjesztő is egyben - mondta Peti András. Az alpolgármester a sajtótájékoztatón arra kért minden jóhiszemű magyar embert, hogy ne engedjenek a polgármester felhívásának és a Vásárhelyi Forgatag rendezvényein vegyenek részt a színházban, a Teleki Tékában, a Kultúrpalotában és a Maros-parton. „A Vásárhelyi Forgatag szervezői nem akarnak megosztást, békés magyar kulturális napokat szerveznek a marosvásárhelyiek számára” - nyilatkozta.

Portik Vilmos főszervező ismertette részletesebben a programot a sajtó képviselőinek. Az első magyar kulturális napokat úgy sikerült megszervezni, hogy kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt találjanak számukra megfelelő programot - jelentette ki.

Elmondta, a Forgatagon több marosvásárhelyi zenekar lesz, mint máshonnan érkező, mert a szervezők teret szeretnének biztosítani a helyi színvonalas együtteseknek. Különösen büszkék a szervezők a családi programokra hiszen gazdag, kiemelkedő, programokat sikerült tető alá hozniuk. A péntek délelőtt kezdődő színes családi programok mellett a kismamáknak pelenkázó és szoptató sarok is a rendelkezésükre áll majd.

Kirsch Attila, a Marosvásárhelyiek első világtalálkozójának szervezője ismertette a találkozó programját. Szombaton, augusztus 31-én délelőtt 9 órától a Kultúrpalotában várják a marosvásárhelyieket és külföldről hazaérkezőket. A 9 órától kezdődő regisztrációval egyidőben élő könyvtár várja majd a vásárhelyieket a tükörteremben, ahol a város múltjáról és jelenéről beszélgethetnek közéleti személyiségekkel, oktatásról, sportról, jövőtervezésről, médiáról vagy éppen a mai fiatalságot érintő kérdésekről. A kötetlen beszélgetéseket követően 11 órától színes gálaműsorral várják a találkozóra érkezőket a Kultúrpalota nagytermében. A népzene, operett, orgonakoncert mellett Keresztes Ildikó, Vízi Imre és több marosvásárhelyi művész nyújt felejthetetlen élményt a résztvevőknek.

A gálaműsort követően Életutak többszólamúsága címszó alatt lehetőségük lesz az elszármazott marosvásárhelyieknek élménymegosztásra, visszaemlékezésekre is. A világtalálkozó keretében 16.30-től A tér című monodrámát adja elő Sebestyén Aba színművész a Nemzeti Színház Underground termében. Vasárnap délelőtt 9 órától a Keresztelő Szent János Plébánián ökumenikus istentiszteletet tartanak a történelmi egyházak képviselői, az elszármazottakért és az itthon maradt marosvásárhelyiekért imádkozva.

A Vásárhelyi Forgatag szerdán a hivatalos megnyitóval kezdődik 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében, ahol a megnyitó gálaelőadáson fellép majd a Tiberius vonósnégyes és a Maros művészegyüttes magyar tagozata is. A Maros-parton megszervezett Vásári Forgatagra pénteken 11 órától várják a marosvásárhelyieket, ahol a vásárosok mellett több civil szervezet mutatkozik be, de a koncerteket is itt szervezik meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS