2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hamarosan ténylegesen is a református egyházé lesz az Apáczai épülete

2013. szeptember 10. 16:42, utolsó frissítés: 16:44

A Kolozsvári Városi Tanács csütörtöki, szeptember 12-i ülésén dönt arról, hogy az Apáczai Csere János Elméleti Líceum és a Környezetvédelmi Líceum épülete városi köztulajdonból a város magántulajdonába kerüljön.


Az Apáczai székhelyéül szolgáló, Király/I. C. Brătianu utca 26. szám alatti ingatlant az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásával foglalkozó különleges bizottság 2011. április 16-i, 2413. döntésével szolgáltatta vissza az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Ezt a döntést a helyi tanács megfellebbezte, ám a Kolozs Megyei Táblabíróság visszautasította a fellebbezést, így a visszaszolgáltatásról szóló döntés véglegessé és visszavonhatatlanná vált; a döntés gyakorlatba ültetéséhez szükséges lépés az ingatlan városi köztulajdonból magántulajdonba való átsorolása – áll az erről szóló határozattervezetben.

A másik iskolaépület a Kálvin/Câmpeni utca 1. szám alatt található, és még 2006. december 12-i keltezéssel döntött visszaszolgáltatásáról az illetékes bizottság. A környezetvédelmi líceum azonban kérte a döntés semmissé nyilvánítását, amelyet a bíróság el is fogadott, a visszaszolgáltatási bizottság és az egyházkerület azonban fellebbezett, melynek eredményeképpen az ügy újratárgyalására került volna sor, ám a líceum végül visszavonta keresetét. Egy 2011-es bírósági határozat szerint így az eredeti döntés ugyancsak visszavonhatatlanná és véglegessé vált. A birtokba helyezéshez szintén szükséges a városi köztulajdonból magántulajdonba való átminősítés – áll a határozattervezetben.

Ez egy procedurális lépés, előrelátható fejlemény az egyház birtokba helyezése útján, hiszen a városháza már minden pert elveszített, végleges bírósági döntések igazolják az egyház jogcímét – nyilatkozta a Transindexnek Kató Béla. Az Apáczai épületéért a városházának ettől a tanévtől vagy bért kell fizetnie, aminek összegét a református egyház az ingatlan felújítására, korszerűsítésére fordítja, vagy pedig maga a városháza javíttatja, újíttatja az épületet – vázolta a lehetőségeket a püspök.

Kató közölte, a Környezetvédelmi Líceum már kiköltözött a másik ingatlanból, amelyet az egyház a későbbiekben a tervek szerint oktatási célokra használna. Ám mivel végül csak a napokban, vagyis a 2013-2014-es tanév kezdetén kapják ténylegesen is vissza, csak a következő évben dől el, mit kezdenek az épülettel, sokféle variáció van - tette hozzá. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS