2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly: nemet mondott a Régiók Bizottsága a nemzeti kisebbségi törekvésekre

2013. szeptember 16. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

Ötből három módosítójavaslatot fogadott el a Régiók Bizottsága Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottsága szeptember 16-i, brüsszeli ülésén a Borboly Csaba által előterjesztettek közül. Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tagja a bizottságnak, a Sport, fogyatékosság, szabadidő című véleménytervezethez fűzött javaslatokat.


Mindkét elutasított módosítójavaslat a nemzeti kisebbségekre vonatkozott. A véleménytervezet 20. pontja arra hívja fel a figyelmet, hogy a népesség egyes csoportjai kettős vagy hármas diszkriminációnak vannak kitéve, mégpedig azok a személyek, akik többszörös fogyatékossággal élnek, bevándorlók vagy a homofóbiához, illetve a nemhez köthető társadalmi kirekesztés áldozatai; a felsorolást Borboly Csaba a kisebbségekhez tartozó személyekkel egészítette ki. A megyeelnök 31. ponthoz fűzött javaslata szerint a Régiók Bizottsága elismeri, hogy nagyon fontos a kisebbséghez tartozó szellemi fogyatékossággal élők anyanyelvű oktatásának biztosítása, mivel rendkívül nehéz integrálni őket egy olyan nyelvet használva, amely számukra ismeretlen vagy fogyatékosságuk miatt igen nehezen megtanulható.

"Az Európai Néppárt tagjai sorra leszavazzák a nemzeti kisebbségekre vonatkozó javaslataimat, és ez már a sokadik eset mandátumom egy éve alatt. Kérni fogom az RMDSZ elnökét, egyeztessen a saját politikai csoportunkkal, hiszen ha ennyi elutasítást kapnak e kisebbségvédelmi javaslatok, hosszú távon számos lehetőségtől elesik a romániai magyarság, hiszen azok az európai jogba foglalnának számunkra kedvező, esélyt biztosító tételeket" – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke javaslatára egyébként a szakbizottság jövő évi első, Krakkóba kihelyezett ülését a Borboly Csaba által javasolt témával tartja, a fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedésének problémáját járva körül Fiatalok Európája 2014–2020 címmel. A megyeelnök eredetileg egy Hargita megyei kihelyezett ülés megszervezését javasolta a szakbizottság figyelmébe a fiatalok szakmai továbbképzéséről, és ebből kiindulva szervezik meg a krakkói ülést, felkérve Borboly Csabát előadónak.

„Az európai felsőoktatás a világban” témakörben Borboly Csaba jelentéstevő szerepet vállalt, jelentkezését a szakbizottság a hétfői ülésén fogadta el. Szerepvállalását az elnök azzal indokolta, hogy Hargita megye több olyan uniós projektben vesz részt, amely kapcsolódik a témához, példának hozta fel a SEEMIG nevű pályázatot, amely a migrációval kapcsolatos stratégiák kidolgozására irányul, és amelyben a szakképzett munkaerő migrációjával is foglalkoznak a partnerek, akiknek a meglátásai segíthetnek a javaslatok kidolgozásában. Egy másik példa Hargita Megye Tanácsának gyakornoki programja, amely nagy népszerűségnek örvend az egyetemi hallgatók körében, és amelynek nyomán szakemberképző program indítását tervezik.

Borboly Csabát a Romániai Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (UNCJR) 2012. szeptember 13-i ülésén választották a Régiók Bizottságának állandó tagjává. A szövetségben a megyeelnök az alelnöki tisztséget tölti be, az uniós testületben pedig a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), valamint az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba választották be, ezekben tevékeny szerepet vállal tavaly októbertől. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS