2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A KMAT összehívását kéri az EMNT és EMNP

2013. szeptember 17. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Az európai polgári kezdeményezés ügyének nem szabad a politikai verseny áldozatává válnia - áll Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke közleményében, amit annak kapcsán adtak ki, miután az Európai Bizottság főtitkársága tegnap, szeptember 16-án hozta nyilvánosságra elutasító válaszát az Európai Népcsoportok Föderatív Uniója (FUEN) által benyújtott európai polgári kezdeményezés tárgyában.


"A válasz indoklása önmagában sokatmondó. Bár az uniót megalapozó szerződések védik a nyelvi és kulturális sokszínűséget és tiltják a valamely nemzeti kisebbséghez való tartozás alapján történő hátrányos megkülönböztetést, mégsem alkotható európai jogszabály a fentebb említett értékek védelmében. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy bár ez év júniusában, a dél-tiroli Brixenben átadtuk saját kezdeményezésünk szövegét és az EB jogi szolgálatának negatív véleményezését, az RMDSZ szakértőinek nem sikerült olyan szövegváltozatot alkotniuk, amelyet elfogadhatónak nyilvánítanának Brüsszelben" - áll a közleményben

A jelenlegi az immár negyedik brüsszeli visszautasítás a nemzeti közösségek jogai érdekében indítandó polgári kezdeményezések ügyében - jegyzik meg.

A magyar-magyar szolidaritás, az európai kisebbségi szolidaritás és az autonómiáért történő közös fellépés lehetősége ilyen körülmények között újból felértékelődik - vélik. A közlemény aláírói kérik Tőkés Lászlót, a KMAT elnökét, hogy hívja össze a Kárpát-medence magyar szervezeteinek vezetőit; a magyar-magyar szolidaritás jegyében felkérik az RMDSZ-t, hogy vizsgálja felül korábbi álláspontját, és vegyen részt a KMAT munkálatain egy közös európai polgári kezdeményezés megszövegezése érdekében.

Az európai intézmények közönyös, elutasító magatartását csakis közös európai összefogással lehet megváltoztatni - véli Sándor Krisztina és Szilágyi Zsolt. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS