2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai elismerést nyert a Sapientián kidolgozott informatika oktatási módszer

2013. október 11. 19:36, utolsó frissítés: 19:36

Az „Informatics Europe” a Microsoft-al együtt harmadik éve hirdette meg a „Best Practices in Education” díjat, amelyet idén a Sapientia részéről pályázó Dr. Kátai Zoltán, Tóth László és Adorjáni Alpár által kidolgozott módszer nyerte el - tájékoztat közleményében a Sapientia EMTE.

A díjat október 9-én adták át Amszterdamban az ECSS (European Computer Science Summit) csúcstalálkozón. A nyertes pályázat arról szól, hogy miként lehet hatékonyabbá tenni az informatikaoktatást több érzékszerv párhuzamos és jelentőségteljesebb bevonásával (Multisensory Informatics Education). Az amszterdami bemutató fénypontjának számított hat „algoritmus-tánc” (Maros Művészegyüttes közreműködésével készültek), amelyek Erdélyben honos etnikumok néptáncaival szemléltetnek alapvető rendezési algoritmusokat.

Az Algo-rythmics projekt 2007-ben indult. Az első e-learning eszköz lehetővé tette, hogy a diákok a billentyűzetről "bedobolják" (ahelyett, hogy beírnák a kódot) az algoritmusok ciklus-vázait, illetve, hogy meghallgassák a ciklus-szerkezetek ritmus-dallamát.

A következő lépés a szerepalakítás bevezetése volt. A hallgatókat felkérték, hogy rekurzív algoritmusokat szemléltető forgatókönyveket játszanak el.

Innen már csak egy lépés volt az algoritmus-táncokig. Először sapientiás hallgatók (lányok) táncoltak, Michael Flatley zenéjére. Később, hogy a kidolgozott algoritmus koreográfiák művészeti szempontból is értékesek legyenek, a projektbe bevonták a Maros Néptáncegyüttest. Így született meg a hat algoritmus-néptánc, amelyek közel 2 milliós nézettséget értek el a Youtube-on és a Facebook közösségi oldalon. Az algoritmus-táncok didaktikai értékesítése céljából fejlesztették ki az algo-rythmics.ms.sapientia.ro online oktatási környezetet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS