2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

România Liberă: sok romániai magyar fog a Fidesz-listára szavazni az EP-választásokon

2013. október 14. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

Csökkenhet a romániai pártokra szavazó romániai magyarok száma a jövő évi európai parlamenti választáson amiatt, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkezők maguk dönthetik el: romániai vagy magyarországi párt listájára adják-e le a szavazatukat - írta hétfőn a România Liberă napilap.


Az újság szerint a 2014-es EP-választás alkalmából először fordulhat elő a kedvezményes honosítás következtében, hogy a romániai magyarok nagyobb számban maguk dönthetik el, romániai vagy magyarországi jelöltekre szavaznak-e.

A lap feltételezése szerint a romániai magyarok egy része a magyar külképviseleteken fog voksolni, hogy "így fejezze ki a Fidesz és Orbán Viktor iránti háláját a kettős állampolgárságért". A lap szerint emiatt a romániai magyarok már kevesebb mint 7 százalékot fognak képezni a romániai szavazók körében, és csökkenni fog a magyar szavazóbázis. A lap megállapítja, hogy amennyiben mindhárom erdélyi magyar párt külön-külön vesz részt a választáson, akkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség esetében fennáll az a "komoly kockázat", hogy nem éri el az EP-be való bejutást biztosító 5 százalékos küszöböt.

A lap szerint Tőkés László EP-képviselő akár függetlenként indul Romániában egy újabb mandátumért, akár a Fidesz listáján, elegendő szavazatokat vonhat el az RMDSZ-től, hogy ez utóbbi szervezet ne jusson be az európai törvényhozói testületbe, és Tőkés László legyen az egyedüli erdélyi magyar képviselő Brüsszelben.

A lap szerint ez a forgatókönyv alaposan megváltoztathatja a romániai magyar közösségen belüli politikai erőviszonyokat, ami a magyar politikusok diskurzusának a radikalizálódásához és Erdélyben újabb nemzetiségi feszültségek megjelenéséhez vezethet - olvasható a România Liberăban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS