2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: politikai hiúságból nem fogadta el a szenátus az RMDSZ decentralizációs tervezetét

2013. október 18. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

Sepsiszentgyörgyön, a II. Székelyföldi Fenntartható Építészeti Konferencián tartott előadást Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Fejlesztési pólusok – fenntartható fejlődés a településeken címmel.

Borbély elmondta, részt vállalt Románia 2008-ban bevezetett területfejlesztési stratégiájának kialakításában, a következő kormányok azonban megszüntették a stratégiai főigazgatóságot. "2007 január elsején, délelőtt, Románia az Európai Unió tagja lett, de már délután nem tudta mihez kellene kezdjen, nem hogy egy hét éves tervvel álljon elő. Mindez a felkészületlenséget mutatja, illetve azt, hogy mi az amit a következő években el kell kerülni” - fogalmazott a konferencián Borbély, aki beszédében a Zöld-ház programra is kitért, amelynek keretén belül, amíg a környezetvédelmi szaktárcát vezette, a jelentkezők 6000 lejig terjedő támogatást kaphattak napelemek felszerelésére, illetve olyan hőenergiát előállító berendezésekre, amelyek brikettel, fűrészporral, növényi, fa- és erdészeti hulladékkal működnek.

A konferenciát követően, Borbély László és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a helyi sajtó képviselőivel találkozott, akikkel egy kötetlen sajtóbeszélgetés keretén belül aktuálpolitikai témákról beszélgettek.

Románia területi átszervezése kapcsán Borbély kifejtette: az Európai Unió most ugyanazt az üzenetet fogalmazta meg Romániának, amit az RMDSZ már többször elmondott az elmúlt egy év során: a régiókat nem csak területi szempontok alapján kell átalakítani, hanem figyelembe kell venni a helyi értékeket, a hagyományokat, külön hangsúlyt fektetve az innovációra, illetve arra is, hogy az átszervezés során a gazdasági szintkülönbségek csökkenjenek a régiók között.

Borbély szerint a romániai magyaroknak arra is fel kell készülniük, hogy Romániai 40 milliárd eurót kell elköltsön 2014-2020 között, a kormánynak még mindig nincs konkrét elképzelése a költségvetést illetően, a 160 oldalas EU-s partnerségi egyezmény tervezetéből sem derül ki, hogy melyek a prioritásai a következő hét évre. „Vannak ugyan bizonyos elképzelések a minisztériumok szintjén, de továbbra is nagy szükség van a humán erőforrás megerősítésére, olyan szakemberekre, akik ezeket a terveket elkészítik és le is menedzselik” - fogalmazott.

A decentralizáció kapcsán, Borbély László hangsúlyozta: az RMDSZ az egyetlen politikai szervezet, amely már a 90-es évek óra sürgeti a decentralizációt, június óta a kormány asztalán van az erre vonatkozó törvénytervezetük. „Meglepetésünkre a kormány nagy mértékben, közel 95%-ben átvette az általunk megfogalmazott elképzeléseket. Ez végül is egy jó dolog, de amint azt elmondtuk, ha nem teremtenek pénzt a decentralizált intézmények működésére, fölösleges ez az egész folyamat” - nyilatkozta Borbély Sepsiszentgyörgyön. Hozzátette, szerinte a decentralizációs terv a kormány egyik legfontosabb döntése az elmúlt években.

Arra a kérdésre, hogy a szenátusban miért seperték le az RMDSZ decentralizációs tervezetét az asztalról, Borbély kifejtette: valószínűleg politikai büszkeségről, hiúságról lehetett szó, lévén, hogy az RMDSZ ellenzéki politikai alakulat, politikai szempontokból nem fogadhatták el. „Én azt látom, hogy ebben a kormányban megvan az akarat a decentralizációhoz. Számunkra pedig az a legfontosabb, hogy a szövetséget tekintsék olyan tényezőnek amely közel másfél millió állampolgárt képvisel, hogy meghallgassanak, és figyelembe vegyék javaslatainkat” - szögezte le az alelnök.

A fejlesztési régiókért indított RMDSZ-referendum kapcsán a szövetség politikai alelnöke elmondta: őt is kellemesen meglepte, hogy kevesebb mint két hét alatt több mint 100.000 aláírás gyűlt össze Székelyföldön. „Ezt a folyamatot mindenképp folytatni kell, mert végre sikerült eljuttatni üzenetünket az emberekhez, ők pedig egyértelműen pozitívan reagáltak rá. A referendummal megerősítjük azt, hogy az állampolgárok kiállnak mellettünk, és egy maximálisan demokratikus módszerrel bizonyítottuk be azt, hogy a székelyföldi emberek is, magyarok és románok egyaránt támogatják a székelyföldi gazdasági régió létrejöttét, adminisztratív hatáskörök nélkül” - fogalmazott Borbély.

A sajtóbeszélgetés végén, Titus Corlățean külügyminiszter azon kijelentése kapcsán, mely szerint Románia a kisebbségi jogok tekintetében valamennyi vállalását teljesítette, Borbély László annyit mondott, Románia nem tartja tiszteletben a Regionális Nyelvek Chartájának több paragrafusát, és a szövetség már dolgozik egy árnyékjelentésen, amely kötelezze Romániát arra, hogy az aláírt nemzetközi egyezményeket tartsa tiszteletben. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS