2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta szerint mégis pénzforrásokkal decentralizálnak

2013. október 18. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

A decentralizációt az anyagi forrásokkal együtt fogjuk megvalósítani – jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök a romániai municípiumok tisztújító közgyűlésén. A szervezet élére Tudor Pendiucot, Pitești polgármesterét választották újra.

A miniszterelnök elmondta, hogy szerinte a román állam rossz működésének egyik oka a hipercentralizáltság. Ponta Liviu Dragneat és Klaus Johannist hozta példaként arra, hogy a decentralizációt megelőző politikai döntéseket olyan emberek fogják hozni, akik tudják, hogy mit jelent a helyi közigazgatás.

"Nincs szükség aggodalomra, ez a decentralizáció nem források nélkül lesz megoldva, mint történt a kórházak és iskolák esetében. Amit decentralizálunk, azt pénzforrásokkal együtt decentralizáljuk. Meg vagyok győződve, hogy önök sokkal jobban fogják kezelni azokat a struktúrákat, amelyek jelenleg a kormányhoz tartoznak és több esetben rosszul vannak kezelve" – fordult a romániai municípiumok közgyűlésén résztvevőkhöz.

A miniszterelnök reményei szerint január 1-jére, 23 évvel a kommunizmus bukása után egy igazi decentralizáció valósul meg úgy, hogy több hatáskörrel és finanszírozással fognak rendelkezni az önkormányzatok. Az önkormányzatokat a közösségek leglegitimebb képviselőinek nevezte, amelyek a leginkább kompetensek a közigazgatás problémáinak megoldására.

Ponta még elmondta, hogy a mai nap folyamán a decentralizáció projektjét bemutatják az USL ülésén, majd az ellenzéki pártoknak is. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS