2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mensura Transylvanica: a törvény megengedi, hogy a kettős állampolgárok kétszer szavazzanak az EP-választásokon

2013. október 21. 15:37, utolsó frissítés: 20:09

A romániai választójogi törvény nem zárja ki, hogy a romániai jelöltekre és a magyarországiakra is leadják a szavazatukat az európai parlamenti választásokon azok a román-magyar kettős állampolgárok, akik magyarországi állandó lakhellyel rendelkeznek - állapította meg egy hétfőn közzétett elemzésben a Mensura Transylvanica politikai elemzőcsoport.


Az elemzőcsoport az európai, a magyarországi és a romániai szabályozásokat vizsgálta meg annak kapcsán, hogy a közelmúltban a România Liberă arról cikkezett: a román és magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiek maguk dönthetik el, hogy a magyarországi vagy a romániai jelölteket támogatják az európai parlamenti választásokon.

Az elemzés idézi az Európai Tanács 2002-ben elfogadott határozatát, amely előírja: az európai parlamenti választásokon részt vevő szavazónak nyilatkoznia kell arról, hogy szavazati jogát csak a lakhelye szerinti tagállamban fogja gyakorolni. Megállapítja, hogy a magyar szabályozásnak az állandó lakhely szerinti nyilvántartás az alapja, így a külhoni magyar szavazók csak akkor szerezhetnek választói jogosultságot a magyarországi EP-választásokon, ha állandó magyarországi lakhelyre tesznek szert.

Az elemzőcsoport "meglehetősen kétértelműnek" tartja viszont a román szabályozást. A román választójogosultság alapja ugyanis nem az állandó lakhely, hanem az állampolgárság. Az Európai Parlament román képviselőinek a megválasztásában tehát attól függetlenül részt vehetnek a román állampolgárok, hogy az állandó lakhelyük Romániában vagy egy másik EU-tagállamban van. "A Magyarországon élő (ott állandó lakhellyel rendelkező) román-magyar kettős állampolgárok szavazhatnak lakóhelyükön a magyar EP-jelöltlistákra és a román külképviseleten a román EP-jelöltlistákra" - állapította meg az elemzőcsoport.

Azt is hozzátette: az anomália kiküszöbölése elsősorban a román EP-választási törvény megváltoztatásával lehetséges. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS