2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A decentralizációról egyeztettek Dragneával az RMDSZ frakciói

2013. október 22. 19:36, utolsó frissítés: 2013. október 23. 09:58

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója ma délután Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettessel konzultált a decentralizációs törvénytervezetről. A szövetség képviselői idén júniusban nyújtották be decentralizációs törvénytervezetüket, mely szerint több dekoncentrált intézmény és hatáskör átkerülne a megyei és helyi önkormányzatokhoz.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 23 éve a szubszidiaritás elvét hangoztatja, amely által a döntések az állampolgárokhoz lehető legközelebb szülessenek. A kormány saját szövegében több mint 90 százalékban átvette az általunk benyújtott, decentralizációra vonatkozó törvénytervezet javaslatait. Úgy vélem, ha a tárgyalás során írásban letett javaslatainkat is elfogadják, ez lesz az utóbbi évek legfontosabb közigazgatási döntése Romániában” – ismertette a találkozó következtetéseit Borbély László.

Az RMDSZ politikai alelnöke kihangsúlyozta, hogy a szövetség csak abban az esetben támogatja a kormány decentralizációra vonatkozó törvénytervezetét, amennyiben a hatáskörök átadása a feladatok elvégzéséhez szükséges anyagi háttér biztosításával jár, azaz az átadott intézmények működési költségeit beépítik a következő évi költségvetésbe. Borbély elmondta, hogy, a kormány elképzeléseihez képest vannak más területek is, ahol szükséges a decentralizáció: „Számos területen kell még alkalmazni a decentralizáció elvét, mint például a kataszterek, a levéltárak, a rendőrség, de természetesen ez a folyamat első lépése, és ilyen szempontból mindenképp előrelépésnek kell tekinteni”. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS