2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A helyi önkormányzatokhoz helyezné át a tej-kifli programot Végh Sándor szenátor

2013. október 24. 15:31, utolsó frissítés: 19:16

A helyi önkormányzatok hatáskörébe helyezné át az óvodások, kis- és középiskolások részére nyújtott tejtermékek, valamint péksütemények beszerzésére vonatkozó szerződések kiírását és elbírálását az a törvénymódosító javaslat, amelyet Végh Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora nyújtott be a Parlament Szenátusában.

A Végh által benyújtott törvénytervezet a 96/2002-es számú sürgősségi kormányrendeletet módosítaná, amely a tejtermékek, valamint péksütemények beszerzését szabályozza az állami és magán tanintézményekben.

Végh Sándor bírálta a jelenlegi közbeszerzések lebonyolítására vonatkozó eljárásokat és az ellátási szerződések megkötésének módját. Úgy vélte, a helyi önkormányzat hatáskörébe kell áthelyezni ezeket az ügymeneteket.

Az aktuális helyzetről elmondta, van olyan település, ahol a hét elején szállítják ki az összes terméket, mert a szolgáltató más megyében van, így nem kapnak naponta friss tejet és kiflit a gyerekek. A törvénymódosító javaslat ugyanakkor a helyi kis- és középvállalkozásokat is segítené, hiszen a helyi pékségeket, tejgyárakat vagy gazdákat támogatná.

Végh Sándor elmondta: jogszabályjavaslatában egy olyan előírást is megfogalmazott, amelynek értelmében, amennyiben a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozna a tanintézmények élelemmel történő ellátása, akkor a péksütemények és a tejtermékek helyett meleg ételt is szállíthatnának az
illetékes hatóságok a gyerekeknek. A törvénymódosító javaslatban pontosította, hogy azon oktatási intézményekben, amelyek megfelelő higiéniai körülményekkel és felszereltséggel rendelkeznek a meleg étel tálalásához, ott a tejtermék és péksütemény helyettesíthető egy meleg ebéddel, amelynek értékét előzetesen a helyi tanácsok meghatároztak.

A szenátus tanügyi és a közigazgatási szakbizottságai közös jelentésében elutasították a Szilágy megyei szenátor kezdeményezését. Végh Sándor elmondta, hogy a plénumban fenntartja törvénytervezet, valamint a végső döntést a törvény elfogadásáról a képviselőház hozza meg. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS