2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: ne a polgármesterek javasoljanak alpolgármestert

2013. október 24. 20:54, utolsó frissítés: 20:54

A kormány decentralizációs terve a legfontosabb törvénytervezete a román kormánynak az elmúlt 10 évben, amennyiben olyan formában lesz elfogadva, amelyet az RMDSZ is támogatni tud - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen, a Bernády házban.

„Mi nem csak, hogy 90’ óta szorgalmazzuk a decentralizációt, de egy törvénytervezetet is letettünk júliusban ennek kapcsán a parlamentbe, és örömünkre szolgál, hogy ennek 80-85 százalékát átvette a kormány. Ennek köszönhető például az, hogy a szenvedély adónak 70 százaléka, a mi javaslatunkra, itt marad a megyében és nem miniszteri rendelet alapján lesz leosztva, emellett a megyei sport és ifjúsági igazgatóságok költségvetését is biztosítják 100 százalékban. Mi nyilván többet intézményt is szerettünk volna decentralizálni, köztük a kataszteri hivatalt, a levéltárakat, de egyelőre, politikai tárgyalások miatt, ennyit lehet. Azzal viszont nem értünk egyet, hogy a megyei tanács elnöke, illetve a polgármester javasoljon megyei tanács alelnököt, valamint alpolgármestert. Tudom, hogy néhány helyen ahol többségben vagyunk ez előnyünkre válna, de mi egy olyan szövetség vagyunk amely az összmagyarságot tartja szem előtt, és azokban a megyékben, amelyekben vegyes a megyei tanácsok összetétele, politikai tárgyalásokra van szükség, különben értékes helyeket veszítünk el” - fejtette ki Borbély László.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen meghirdetett tanári állások helyzetére is kitérve, Borbély kifejtette: a politikum nyilván nem szól bele az adminisztratív döntésekbe, de amikor a törvény mellőzéséről van szó, nem maradhatnak távol.

„Ami most végre pozitívum, a sok negatívum után az, hogy a szenátus végre jóváhagyta, hogy külön jelenjenek meg a román és a magyar helyek, december végéig. Ez most mindannyiunk felelőssége lesz, de elképzelhető, hogy nem sikerül betölteni az összes helyet. Nekem a kérésem az, hogy a MOGYE vezetősége üljön le tárgyalni a magyar tanárokkal, mert ha nem tartják be a törvényt és nem adják meg a lehetőséget, hogy létrejöjjenek a külön magyar csoportok mindenki veszíteni fog és az egyetem nem lesz akkreditálva”- mondta Borbély. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS