2022. december 7. szerdaAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Fidesz is támogatja a Székelyek Nagy Menetelését, de nem jönnek Erdélybe

2013. október 25. 13:40, utolsó frissítés: 13:40

A Fidesz is támogatja a Székelyek nagy menetelését, ezért minden tagjukat és támogatójukat arra kérik, hogy vegyenek részt vasárnap a Székelyföld területi autonómiája melletti, budapesti szimpátiatüntetésen - jelentette be Hidvéghi Balázs magyar országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.


A politikus arra kérte a Fidesz szimpatizánsait, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Székelyföldért Társaság (SZT) által szervezett, a Hősök terétől induló és a budapesti román nagykövetség előtt véget érő rendezvényre mindenki csak magyar és székely zászlókat hozzon, pártjelvényeket ne.

Hidvéghi Balázs az MTI kérdésére elmondta: a Fidesz külön delegációt nem küld a Székelyek nagy menetelésére. "A székely autonómiát Romániában kell kivívni, így az erdélyi megmozdulást az ottani magyar szervezetek alakítják" - fogalmazott.

Hidvéghi felhívta a figyelmet arra, hogy a székelyföldi autonómia Románia érdekeivel sem ellenkezik, hiszen - ahogyan azt az Európai Unió is megállapította már más esetekben - egy jól működő autonómia stabilitást hozhat az érintett térségnek és így az egész országnak is.

Az SZNT által vasárnapra szervezett Székelyek nagy menetelésén két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal kívánják felhívni a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére.

A CÖF és az SZT szervezésében Budapest mellett négy másik magyarországi városban - Szolnokon, Keszthelyen, Debrecenben és Sárospatakon - is tartanak szimpátiatüntetést a tervezett romániai közigazgatási átalakítások ellen és a székely autonómia mellett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS