2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Előadásokkal és anekdotákkal emlékeztek Venczel József társadalomkutatóra Kolozsváron

2013. november 09. 09:42, utolsó frissítés: 09:42

Családtagjai, még élő kortársai, volt tanítványai, barátai is eljöttek a Venczel József csíkszeredai születésű társadalomkutató, kisebbségpolitikus születésének századik évfordulójára szervezett pénteki emlékkonferenciára Kolozsváron. Az eseményt a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Szociológiai és Demográfiai Szakbizottsága és az EME Jog- Közgazdaság- és Társadalomtudományok Szakosztálya szervezte.


Mintegy 50 résztvevő volt, ekkora érdeklődésre nem is számítottunk, hiszen a tudománytörténeti rendezvények kevéssé népszerűek – nyilatkozta a Transindexnek Veres Valér intézetigazgató. Sikeres tudományos rendezvény zajlott le, amely átfogó képet tudott nyújtani a társadalomkutató munkásságáról; a szociológia kar tanárai és diákjai mellett néprajz és történelem szakosok is részt vettek a konferencián, és a végén számos hozzászólás volt, emiatt a tervezettnél másfél órával hosszabbra nyúlt a rendezvény. Venczel József családtagjai is megosztottak néhány személyes élményt a társadalomkutatóról, ugyanakkor elmondták, a kutató élettörténetének sok mozzanata számukra sem ismert, mivel nem beszéltek ezekről a családban. Az egyetlen elmaradt előadás, amely meghurcoltatásának történetét tárta volna föl, írásban lesz hozzáférhető, ám a konferencián Kónya-Hamar Sándor hozzászólásával a kutató életének erre az aspektusára is utalás történt.

Magyari Tivadar dékánhelyettes – aki a konferencia plenáris előadását is tartotta, és Venczel József életéről, pályájáról beszélt – a Transindexnek elmondta, a kutató szakmai életrajzának egyes epizódjait felelevenítő előadások a 30-as évekbeli bukaresti, illetve későbbi kolozsvári munkásságára reflektáltak, demográfiai, migrációval kapcsolatos kutatásaira. Szó volt arról, mit tanított a Bolyai egyetemen, meghurcoltatásáról, 11 évi raboskodásáról, arról, hogy Márton Áron katolikus püspök cellatársa és barátja volt, és szabadulásuk után is bizalmas viszonyban voltak. Venczel barátja volt Nagy Géza művelődéstörténész, tanítványa volt Imreh István és Benkő Samu, és a korszak olyan értelmiségi figuráival volt egyfajta szövetségesi viszonyban, mint Gáll Ernő.

Venczel Józsefre, az emberre anekdotákban is emlékeznek a kortársak, például híres volt rigorózus pontossága, méricskélő hajlama: amikor Kolozsváron az orvosi kart alapították, az utolsó sarokig átvizsgálta az épületet, ajtókat, ablakokat. Nem szeretett telefonálni, inkább képes volt venni a kabátját, s akármennyit gyalogolni, hogy személyesen találkozzon az illetővel, akivel beszélnivalója volt.Venczel József tanulmányainak, írásainak egy része az Adatbankban is elérhető: A székely népfelesleg
A csákigorbói kutatás köréből
Demográfiai gondok a társadalomkutatásban
Metamorphosis Transylvaniae
Az Erdélyi Iskola
Az erdélyi román földbirtokreform
Műveléspolitikai terv
Erdélyi kultúrproblémák

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS