2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MIÉRT Energetikai Konferencia: nagyon nehéz a témában magyar szakembert találni

2013. november 09. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

November 8-án a Medgyesi Dokumentációs és Információs Központ Konferenciatermében vette kezdetét a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Medgyesi MADISZ által szervezett MIÉRT Energetikai Konferencia.

Balázs Botond Medgyesi MADISZ elnök nyitotta meg a konferenciát, a rendezvény házigazdájaként kiemelte, számára nagyon fontos, hogy az erdélyi és medgyesi fiatalok belátást nyerjenek az energetikai rendszerbe, hiszen az elmúlt több mint 100 évben Medgyes volt a tiszteletbeli székhelye a földgáz-kutatásoknak, kitermelésnek és szállításnak.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára kifejtette: „Azt tapasztalom, sokkal könnyebb olyan fiatalokat találni, akik önkéntesként, ha kell reggeltől estig tevékenykednek, mint jó szakértőket és célirányos fiatalokat nevelni. Nehezen tudjuk megtalálni azokat a szakembereket, akik hajlandóak bekapcsolódni a politikába, legyen szó helyi vezető tisztségek vagy megyei és országos vezetői tisztségek betöltéséről.”

„Az RMDSZ és a MIÉRT számos publikálási lehetőséget, nemzetközi konferenciákon való részvételt tudna biztosítani, de ehhez szaktudásra van szükség, arra a tudásra, amit a fiatalok az évek folyamán magukba szívnak, majd felhasználnak. Fontos ugyanakkor, hogy a szakértővé vált fiatalok bekapcsolódjanak a szakmai tevékenységek mellett a politikai életbe is, csak így lehetnek jelen komoly döntési helyzetekben” – hívta fel a figyelmet Kovács Péter.

Balázs Béla Attila, az RMDSZ Szeben megyei elnöke a megnyitón kifejtette, nagyon nehéz energetikai témában magyar szakembert találni. Miért pont energetika? Ha odafigyelünk, folyamatosan arról beszél a média és a politikusok, hogy az ország fejlődésének titka az energetikában és altalajkincsekben rejlik. „Fontos, hogy beszéljünk a szakmaiságról, és ti megtettétek ezt a lépést” – hangsúlyozta Balázs Béla Attila.

A megnyitót követően Románia energetikai politikája címmel tartott előadást Borbély Károly, a Gazdasági Minisztérium volt államtitkára. Kifejtette, örül annak, hogy igyekeznek végre energetikai vonalon is elindulni a fiatalok. Hatalmas lehetőségek vannak Romániában, bár a téma jelen pillanatban bonyolult; hiába van hatalmas potenciál az energetikában, a gazdasági versenyképességhez döntéseket kell hozni, nyitni kell az újítások irányába - jelentette ki. Az országban ahhoz képest, hogy milyen energetikai lehetőség van, nagyon alacsony a teljesítmény, ugyanakkor érdemes a következő időszakban ezzel foglalkozni, mert hatalmas kihívás - vélte. Szót ejtve a zöldenergiáról elmondta, hosszútávon nem találja olcsóbbnak ezt a megoldást, de ugyanakkor mégis szükség van rá. Meg kell találni azt a stratégiát, amellyel érdemes beruházni és tervezni.

Antal István, az RMDSZ parlamenti képviselője Európa energetikai prioritásairól tartott előadást. „A megújuló energiaforrásokról szóló időközi jelentésben felhasznált adatok és elemzések arra mutatnak, hogy míg az EU egésze megfelelő ütemben halad a 2020-ra kitűzött célok elérése felé, egyes tagállamoknak további erőfeszítéseket kell tenniük. Az irányelv átültetése a kívántnál lassabban halad, és az ütemterv az elkövetkező évekre egyre nagyobb kihívásokat tartogat, valójában tehát a legtöbb tagállami erőfeszítésre az időszak vége felé lesz szükség” – informált Antal István.

Aggodalomra ad okot többek között a megújuló forrásokból előállított energia bevezetését akadályozó tényezők felszámolásának kudarca: a közigazgatási akadályok és késések továbbra is problémát jelentenek; a lassú infrastruktúra-fejlesztés, a csatlakozási késések, a hálózatüzemeltetési szabályok mind olyan nehézségek, amelyeket a tagállamoknak orvosolniuk kell. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS