2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Magyar válogatott"-at javasolt az MPP az EP-választásokra

2013. november 09. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

„Felemelő érzés úgy belépni a Parlament épületébe, hogy annak homlokzatán ott leng a székely zászló, az a zászló, amelyet 2009-ben a Székely Önkormányzati Nagygyűlés alkalmával a Magyar Polgári Párt 518 önkormányzati képviselője hivatalosan is Székelyföld jelképének fogadott el” – mondta a MÁÉRT plenáris ülésén Biró Zsolt, a párt elnöke, aki kiemelte, hogy az elmúlt 3 és fél év kormányzati politikájának köszönhetően ma már ténylegesen elmondható, hogy megvalósult a nemzetegyesítés.


Hozzászólásában az elnök kiemelte, hogy az erdélyi magyarság identitás megőrzésének, felemelkedésének és gyarapodásának két fő pillére az állampolgárság és az autonómia. Az első révén megteremtődött a nemzettel való közjogi kapocs, és örvendetes, hogy ebben a kérdésben szinte egyhangú szavazás eredményeként mondhatjuk el, hogy magyar állampolgárok lehetünk – fogalmazta meg Biró Zsolt, aki köszönetet mondott azoknak, akik ezt támogatták és külön kiemelte azt az egységet, ami a Székelyek Nagy Menetelése kapcsán is megmutatkozott a magyarországi pártok részéről.

A 2014-es esztendő feladatai közül a magyarországi szavazáson való részvétel fontosságának tudatosítása és az EP-választás esetében Erdélyben megvalósítandó Magyar Szövetség (Magyar Válogatott) megvalósítását jelölte meg. Felszólalása végén javasolta, hogy az autonómia, Székelyföld esetében a területi autonómia, illetve a Nagy Menetelésre való utalás kerüljön be a MÁÉRT zárónyilatkozatába is, amit a résztvevő szervezetek elfogadtak.

Az MPP üdvözli, hogy a zárónyilatkozat tételesen is kiemeli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetét, és a verespataki cianidos aranykitermelés veszélyeire is felhívja a figyelmet. A zárónyilatkozatot a tanácskozáson résztvevő szervezetek egyhangú aláírásával fogadták el. A dokumentum rögzíti, hogy 2014 az egységes magyar nemzet közjogi kiteljesedésének éve lesz. A magyar nemzet most be tudja teljesíteni azt a feladatot, amely történelmi okok miatt előtte áll: a közös ügyekben közös döntést hozni, hogy a nemzet egységét megszilárdíthassák. "Felelősségünk is közös, hogy ezzel a történelmi lehetőséggel jól éljünk" - olvasható a dokumentumban, amely szerint a résztvevők történelmi eredményként értékelik az egyszerűsített honosítást. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS